018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Moždani udar najčešći uzrok invaliditeta

Komentari: isključeni

Podaci pokazuju da su bolesti krvnih sudova neprijatelj broj jedan u Srbiji i svetu, a među njima je moždani udar treći najvažniji uzrok obolevanja i smrtnosti, kao i najčešći uzrok invaliditeta. Kod dve trećine bolesnika u Srbiji, moždani udar uzrokuje invaliditet, koji najčešće za posledicu ima trajnu radnu nesposobnost.

Procenjuje se da čak 46 odsto slučajeva moždanog udara nastaje u produktivnoj životnoj fazi opšte populacije, odnosno između 45. i 59. godine života. Vreme potrebno za rehabilitaciju najviše zavisi od težine šloga. Od pacijenata koji pristignu na neurološku kliniku u Nišu trećina ne preživi moždani udar, trećina nastavi život sa invaliditetom, dok ostali u potpunosti povrate normalne funkcije organizma. Najčešći uzroci ove bolesti jesu povišen krvni pritisak, nedostatak fizičke aktivnosti i stres. Prepoznavanje simptoma može da bude od presudnog značaja za prevenciju moždanog udara.

Ukoliko pacijent bude primljen sa dijagnozom moždanog udara, procenat preživljavanja povećava se ukoliko u roku od sat vremena primi trombolik, lek koji se primenjuje i u svetskim klinikama.

Pre oko 30 godina, šlogovi su uglavnom bili karakteristični za stariju populaciju, za osobe koje su imale oko 80 ili više godina. S godinama se ta starosna granica spuštala, tako da je sada najveća učestalost moždanog udara među populacijom od 45 do 55 godina. Na pitanje šta se može uraditi na polju prevencije, dr Vukašinović kaže da je to pre svega promena životnih navika, koja se odnosi na veće konzumiranje voća i povrća, na izbegavanje stresa i cigareta i na učestalije kretanje.

Povezane vesti