018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Moždani udar među vodećim uzrocima smrti

Komentari: isključeni

Moždani, pored srčanog udara, vodeći je uzrok smti i povećanog invaliditeta u Srbiji. Iako ponekad deluju benigno, simptomi moždanog udara jesu alarm da se odmah pozove Hitna pomoć jer brza intervencija spasava život.

Po tragičnim posledicama moždanog udara, Srbija nije daleko od razvijenog sveta. Takozvani šlog I kod nas je, kao I na zapadu, vodeći uzrok smrti, a skoro polovina pogođenih moždanim udarom mlađa je od 45 godina. Budući da manje od trećine stigne do bolnice u prvih sat vremena od početka simptoma, u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć održana je edukacija lekara na temu zbrinjavanja pacijenata sa akutnim moždanim udarom.

U Srbiji se leči tek svaki stoti oboleli od moždanog udara leči, najčešće jer se zakasni za primanje terapije, odnosno prođe više od tri sata od pojave prvih simptoma. Budući da posledice udara mogu da budu teške, čak i fatalne, vreme igra ogromnu ulogu u uspešnom izlečenju.

U Srbiji godišnje moždani udar zadesi više od 20 hiljada ljudi. Skoro trećina umre u prvim nedeljama bolesti, a 30% postanu trajni invalidi.

Povezane vesti