018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Moskva ogorčena zbog karikature Šarli Ebdo o padu aviona

Od:
Komentari: isključeni

MOSKVA – Karikature francuskog satiričnog magazina Šarli Ebdo o padu ruskog aviona u Egiptu predstavlja bogohuljenje koje nema nikakve veze sa demokratijom, izjavio je danas Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina.
„U ovoj zemlji mi to zovemo jasno rečju – bogohuljenje. To nema nikakve veze sa demokratijom, samoizražavanjem ili bili čim drugim. To je čisto bogohuljenje“, rekao je on novinarima, prenosi Tas.
Peskov je rekao da je sa kolegama pokušao da pronađe karikature o novinarima magazina, koje su teroristi ubili, „ali nismo uspeli da ih nađemo“.
„Da su takve karikature objavljene i one bi bile bogohuljenje“, naglasio je on.
„Tako se barem mi ponašamo u ovoj zemlji. Ne komentarišem moralne standarde Francuza – to je njihova stvar – ali u ovoj zemlji to je bogohuljenje“, ponovio je Peskov.
Prema njegovim rečima, Moskva neće kontaktirati Pariz ovim povodom, jer „Šarli Ebdo nije zvaničan magazin i nema veliki tiraž“.
Avion A321 aviokompanije Kogalimavia srušio se u subotu u Egiptu i tom prilikom je poginulo svih 224 putnika i clanova posade, većina iz Rusije.
Dve kontroverzne karikature o ovoj tragediji objavljene su u poslednjem broju magazina Šarli Ebdo.
Na jednoj se vide delovi aviona i putnik kako padaju s neba na bradatog naoružanog muškarca u, kako se čini, muslimanskoj odeći. Iznad piše: „Islamska država: Ruska avijacija pojačava bombardovanje“.
Na drugoj slici nacrtana je lobanja među ostacima aviona i telima nastradalih putnika, koja govori o opasnosti letova sa ruskim niskobudžetnim kompanijama.
Šef spoljnopolitičkog odbora Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačov takođe je oštro kritikovao ove karikature kao nemoralne.

Tanjug
06 Novembar 2015 13:40