018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Moskva: Nova američka vojna strategija je konfrontaciona

Od:
Komentari: isključeni

MOSKVA – Ruske vlasti su danas saopštile da je nova američka vojna strategija konfrontaciona i da neće doprineti poboljšanju odnosa između zvaničnog Vašingtona i Moskve, zategnutih zbog ukrajinske krize.
U strategiji, koju je početkom nedelje objavio Pentagon, navodi se da je Rusija više puta pokazala da ne poštuje suverenitet svojih suseda i da je spremna da koristi silu kako bi ostvarila svoje ciljeve, preneo je Rojters.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izrazio žaljenje zbog rečnika koji je korišćen prilikom pisanja strategije i dodao da ona ukazuje na „konfrontacioni stav, lišen bilo kakve objektivnosti prema našoj zemlji“.
„Teško da će to doprineti usmeravanju bilateralnih odnosa u pravcu normalizacije“, rekao je Peskov na konferenciji za štampu u Moskvi.
Odnosi Rusije i Zapada su na najnižem nivou od „hladnog rata“, uglavnom zbog krize u Ukrajini, gde ratuju ukrajinske i proruske snage, podseća Rojters.
„Ruske vojne aktivnosti ugrožavaju regionalnu bezbednost direktno i preko posredničkih snaga“, navodi se u novoj Nacionalnoj vojnoj strategiji SAD.
Moskva, međutim, negira da je slala vojnike i oružje proruskim snagama na istoku Ukrajine, gde je u sukobima dosad poginulo više od 6.400 ljudi.

Tanjug 02 Jul 2015 12:24