018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Moravički okrug bez struje, u Vranju vanredna situacija

Od:
Komentari: isključeni

ČAČAK – Na području Moravickog okruga prošle noći i danas u prepodnevnim satima bez napajanja elektricnom energijom ostalo je 4.397 potrošača sa 10 dalekovoda, u kvaru je 78 trafo stanica a radnici elektrodistribucije su na terenu kako bi što pre normalizovali snabdevanje. Na teritoriji Vranja proglašena je vanredna situacija zbog nastalih poplava i rizika opasnosti od povećanja vodostaja na rečnim tokovima.
Na teritoriji Moravičkog okruga svi putevi su prohodni, a zbog snežnih padavina otežan je saobraćaj na brdsko-planinskom podrucju Lučana i Ivanjice, ali nema zastoja, saopštio je danas komadant Okružnog štaba za vanredne situacije Moravičkog okruga Slobodan Jolović.
Sneg koji jos uvek pada brzo se topi, a narednih dana se očekuju niske temperature i pojava leda na kolovozu, pa se vozačima savetuje oprez u vožnji.
Najveći prekidi struje su na području grada Čačka, gde je bez električne energije ostalo 3.497 potrosaca, bez napajanja 7 dalekovoda, a u kvaru 58 trafo stanica.
U Gornjem Milanovcu bez struje je 451 potrosac, 3 dalekovoda bez napona, dok od 12,30 časova normalizovano je snabdevanje na području opstine Lucani.
Radnici elektrodistribucije su na terenu, kako bi u najkracćem roku normalizovali stanje, a na području opštine Ivanjica nije bilo prekida u snabdevanju elektricnom energojom.

VANREDNA SITUACIJA U VRANJU ZBOG POPLAVA

Na području Vranja danas je proglašena vanredna situacija zbog naglog porasta vodostaja Južne Morave i njenih pritoka, izjavio je Tanjugu zamenik gradonačelnika Vranja i komandanta Štaba za vanredne situacije Dragoljub Stevanović.
On je kazao da je kiša od 37 litara po kvadratnom metru koja je pala juče, dovela do izlivanja ne samo bujičnih potoka već i Južne Morave u selima između Vranja i Bujanovca.
„Danas je Morava nadošla od svih tih padavina i nalazi se na nenekoliko santimetra od rekordnog vodostaja koji je bio 2010.godine. Zbog toga smo proglasili vanrednu situaciju na celoj teritoriji grada Vranja“, rekao je on.
Prema Stevanovićevim rečima, donji deo grada je ugrožen od Južne Morave, a gornji deo od reke Veternice, inače obe reke su prvog reda.
On je dodao da su ugrožena najviše moravska sela, počev od Ristovca, Neradovca ali najteža situacija je u selu Ćukovac gde smo poslali ljude i mehanizaciju jer je Morava probila bedeme na nekoliko tačaka.
U Štabu još uvek nemaju precizne podatke koliko je kuća u selima pored Južne Morave poplavljeno, ali kažu da su najviše ugrožena domaćinstva duž desne obale reke.
Prema prvim procenama poplavljeno je više stotina hektara obradivog zemljišta a najviše su stradale parcele sa pšenicom.
U samom gradu Vranju ekipe vodovoda saniraju posledice jučerašnjeg izlivanja kanlizacije i podzemnih voda.
Kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Vranja doneo je gradonačelnik Zoran Antić, na predlog graskog Štaba za vanredne situacije.
Na sednici gradskog Štaba zaključeno je da se angažuju sve raspoložive snage i mehanizacija na sprečavanju proboja bedema na Južnoj Moravi na sledećim mestima Zlatokop, Neradovac, Ribince, Ćukovac, Vranjska Banja i Rataje.
U toku je učvršćivanje bedema pomoću mehanizacije uzvodno od Zatokopačkog mosta, a meštani postavljaju i džakove sa peskom.
Bedem je ugrožen na više mesta, zbog stalnog porasta vodostaja na Južnoj Moravi. Sagledava se mogućnost dodatnog angažovanja mehanizacije i ljudstva na odbranu.
Najkritičnije je na odbrani bedema i sanaciji probijenih delova na potezu Neradovac, Rataje, Ribince i Ćukovac.
Vranjsko polje na potezu od Železničke stanice do mosta na Južnoj Moravi kod Vranjske banje je u većem delu poplavljeno.
Zbog povećanja nivoa reka Banjštica, na akumulaciji brane Prvonek, vrši se ispuštanje vode u količini koja se uliva u branu.
Vodovod Vranje je angažovao četiri ekipe na saniranju posledica od izlivanja kanalizacije i atmosferskih voda.
Na području opštine Bosilegrad, zbog snega koji pao, 83 trafostanice su u prekidu, što je oko 500 domaćinstava ostavilo bez električne energije.
Područja bez električne energije su Dukat i Gornja Lisina, pa su na teren upućene ekipe EPS-a kako bi sanirale kvarove.
Kod Bujanovca i Preševa, od sela Levosoja nizvodno, Južna Morava je u porastu.
Zbog izlivanja reke Moravice došlo je do plavljenja putnog pravca Bujanovac-Preševska Petlja, u mestu Levosoje, kao i do potpune obustave saobraćaja.
Alternativni putni pravac je kod Bujanovca, a iz pravca Preševa, Preševska petlja na Autoputu.
Radi se na postavljanju veštačkih prepreka i privremene saobraćajne signalizacije.
Na gornjem toku Južne Morave, Toplici, Jablanici, Pustoj, Veternici, Vlasini, Nišavi, kao i na Ibru vodostaji će biti u umerenom porastu naredna 24 časa, sa dostizanjem i prevazilaženjem upozoravajućih nivoa.
Na Savi kod Šapca, vodostaj će se, u naredna dva dana, kretati nešto ispod granice redovne odbrane, nakon čega se očekuje porast vodostaja.
Na Mlavi, Peku i Timoku vodostaji će biti u porastu naredna 24 časa, bez dostizanja upozoravajućih nivoa.

Tanjug 07.02.2015 16:13
Foto Tanjug, video/ arhiva