018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Morava izlila u priobalju, podignuta pripravnost

Od:
Komentari: isključeni

KRALJEVO – Zapadna Morava izlila se u svom priobalju u poslednjih 12 sati i ponovo je poplavljen i zatvoren sa saobraćaj put Grdica – Oplanići, a naccelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je da su pripadnici tog sektora, zbog najavljenih padavina, u punoj pripravnosti.

Da se Zapadna Morava izlila u svom priobalju i da je zatvoren sa saobraćaj put Grdica – Oplanići, potvrdio je za Tanjug načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Radoica Kočović.
„Morava je poplavila oranice, ali nije ugrozila domaćinstva. Ibar je u granicama da izlije, ali još ne preti bunarima za vodosnabdevanje Kraljeva. Ukoliko nastavi da pada kiša i dođe do povećanja temperature, preti nam naglo otapanje snega sa okolnih brda, a onda će bujučne rečice napraviti probleme“, rekao je Kočović.

On kaže da odrona ima u Glediću, na Ibraskoj magistrali, prema Goču i Gokčanici.
„Zbog raskvašenog terena, aktivirala su se stara, ali i pojavila nova klizišta u Pekčanici, Glediću, Stanči“, kaže Kočović.

Marić:Srbija prepuna vode, podignuta pripravnost

Marić je istakao da je noć protekla mirno, ali da je cela Srbija prepuna vode i da su zbog najavljenih padavina, pripadnici tog sektora u punoj pripravnosti.

Marić je u Jutarnjem programu TV Pink rekao da se ne najavljuje velika količina kiše, ali da padavine traju mesecima, da je sve prepuno vode i da je zato podignuta pripravnost u toku celog dana.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije je ocenio da poplave ne prete, ne u meri kao krajem januara i početkom februara, pa i nedavno, pre nedelju dana, ali da je potreban oprez.

Marić je istakao da „cela Srbija pliva, sve njive su prepune vode“, da je sinoć bio u Mojsinju kod Stalaća, „gde je voda plavila kuće“.

Upozorio je da su „praktično sva mesta kritična, jer se ne mogu isključiti bujične poplave, a sa druge strane imate Južnu i Zapadnu Moravu“.

Marić je najavio da se očekuje mnogo kišinih dana u aprilu, da je ostvaren stalni kontakt sa preduzećem „Srbijavode“ i EPS-om, da su timovi za spasavanje u slučaju poplave od subote na terenu i da su se približili svim potencijalno kritičnim tačkama.

Tokom svih 24 sata, kako je dodao, obavlja se monitoring, zajedno sa lokalnom samoupravom, te da se pažljivo prati vodostaj i da će se pravovremeno reagovati i eventualno evakuisati ljudi, ukoliko budu ugroženi životi.

Poručio je da bi građani trebalo da slušaju naredbe nadležnih organa i upozorio da je problem, koji poplave sa sobom nose, vrtoglavi porast broja klizišta u Srbiji.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije dodao je i da očekuje da izmena zakona o vanrednim situacijama u maju nađu u Skupštini Srbije.

U Bogalincu klizište ugrozilo domaćinstva, reke u koritima

U selu Bogalinac, u opšti Rekovac, kiša je aktivirala klizište na oko deset hektara zemljišta i ugrozilo 12 domaćinstava, prouzrokovalo štetu na pomoćnim objektima, ali klizište i „dalje radi“ i prestavlja opasnost za meštane koji tu žive, stoji u današnjoj belešci inspektora Civilne zaštite Rekovca Ilije Aranđelovića.

Ipak, reke su u koritima i pored toga što kiša u tom delu Srbije pada gotovo 20 sati.

Klizište se nalazi na putu Bogalinac-Šiljevica, a pojavilo se početkom marta, počinje ispod Bogalničkog groblja i „u dva kraka“ se spušta prema Voljevačkom potoku, stoji u belešci.
„Između ima dosta poprečnih aktivnosti koje su prouzrokovale štetu“, navodi se u belešci, koju je Skupština opštine Rekovac dostavila Tanjuga.

Klizište, za koje meštani tvrde da je postojalo još davne 1914. i 1942. godine, godinama nije bilo aktivno.
U toj opštini ponovo je aktivirano i klizište na putu Lepojević-Prevešt, na oko 800 metara pre ulaza u selo Prevešt. Taj put je sužen, ali je prohodan i obeležen je odgovarajućim saobraćajnim znacima, navodi se u belešci.

U selu Šljivica, na lokalnom putu, na udaljenosti 300 metara jedno od od drugog, nalaze se dva klizišta, prvo je „odvojilo deo puta“, a drugo je sa obližnjeg brežuljka survalo zemlju na put i tom prilikom je došlo do pomeranja stuba za prenos električne energije.

Na tom području za sada nijedan objekat nije ugrožen, stoji u belešci.

Opština Rekovac je najmanja i jedina nedovoljno razvijena opština u Pomoravskom okrugu.

Načcelnik Štaba za vanredne sitauacije MUP za Pomoravski okrug u Jagodini Goran Kušić rekao je Tanjugu da su reke u koritima i pored toga što kiša u tom delu Srbije pada gotovo 20 sati.
„Manji porasat beleži reka Lugomir kod Majura u Jagodini“, rekao je on i istakao da je „sitauacija stabilna“.
„Na Lugomoru, Crnici kod Paraćina i Resavi u Svilajncu, koje su prošle godine u maju izazvale katastrofalne polave u Paraćinu, Svilajncu i Jagodini, prema izveštaju RHMZ danas i sutra vodostaj će dostići i prevazići granice redovne odbrane od polava“, dodao je on.

Kušić je istakao da se situacija prati iz sata u sat i da su sve strukture za odbranu spremne da intervenišu i svakom trenutku.

Velika Morava je u „manjem opadanju“, vodostaj kod Vravarina je 152 centimetra, 45 manji nego juče, kod Ćuprije 262 centimetra i takođe je manji za 45 centimetara, kod Bagrdana (Jagodina) 414 centimetara i manji je 75 centimetara i kod Ljubičevskog mosta (Požarevac) 205 centimetra 37 centimatara manji nego juče.

Niš: Stanje za sada stabilno

Direktor Vodoprivrednog centra „Morava“ Dragoljub Miljojković rekao je danas Tanjugu da je situacija na vodotokovima za sada stabilna, da ima blagog porasta vodostaja koji je gotovo u stagnaciji.

Ekipe su u pripravnosti i prati se stanje na terenu, rekao je Miljojković koji je rukovodilac odbarne od poplava.

Predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković rekao je da je u toj opštini još uvek na snazi odluka o vanrednoj situaciji doneta ranije, kada je bilo ugroženo područje opštine pored Južne Morave.

Sada je voda na 1,24 metara, a da bi se izlila Južna Morava vodostaj treba da premaši 3,5 metara, rekao je Stanković Tanjugu.

Direktor geronto doma u selu Tešica Dragan Veselinović , u alkesinačkoj opštini, rekao je da je bedem na Južnoj Moravi ojačan i da je smanjena opasnost od njegovog probijanja.

Južna Morava je u blizini doma prošle sedmice pretila da probije bedem koji je počeo da se urušava pod udarima vode.
Oragnizovaćemo dežurstva i pratimo najave o padavinama narednih dana, napomenuo je Veselinović.

Zamenik komandanta Gradskog štaba u Nišu Žarko Ranković rekao je Tanjugu da za sada nema područja ugroženog vodama, ali da su se aktivirala ranija klizišta i posebno naveo ona u ulici Partizanskih kurira u Nišu, uilici Pobede u selu Gabrovac i selu Krušce.

Čačak: Bez opasnosti od izlivanja reka

Na poručju Moravičkog okruga za sada nema opasnosti od izlivanja reka, izjavio je jutros Tanjugu načelnik odejenja za vanredne situacije Dragiša Broćić.

Iako kiša od juče pada na području Čačka, Gornjeg Milanovca, Lučana i Ivanjice situacija je stabilna, a vodostaji na rekama su neznatno porasli.

„Trenutni nivo Zapadne Morave je 4,4 metra, a Bjelice u Lučanima 1,2 metra. Nema ugroženih domaćinstava, pomoćnih objekata, a poljoprivredno zemljiste nije poplavljeno“ rekao je Broćić.

Iako RHMZ za naredne dane najavljuje obilne padavine, Broćić očekuje da na području Moravičkog okruga neće biti problema.
Tanjug 06.04.2015 12:01
Foto Tanjug, I. Ličina, S. Ilić