018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Moguć porast broja obolelih od gripa i boginja (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Epidemiološka situacija u gradu još uvek je stabilna. U narednom periodu moguće je povećanje broja obolelih od gripa i boginja, ali prema rečima dr Zorana Veličkovića, iz instituta za javno zdravlje u Nišu, mesta za paniku nema ali svakako ima razloga za oprez.
U poslednje vreme se lekarima sve češće javljaju pacijenti sa problemima disajnih organa i simptomima koji su slični gripu. Iako virus gripa još uvek nije izolovan, nadležni još uvek ne mogu da daju konkretne prognoze, ali kako kažu grip se, svakako očekuje. Najbolja prevencija za ovaj virus jesu vakcine, čije su zalihe, ove godine, u kratkom roku nestale.
Građani moraju biti oprezni i kada je reč o malim boginjama, s obzirom da je njihova epidemija u Srbiji proglašena.Najveći broj obolelih nalazi se na na teritoriji Beograda i južno bačkog okruga. U Nišu stanje nije alarmantno, za tri osobe se sumnja da su zaraženi malim boginjama ali se čeka zvanična potvrda. Veličković podseća da se najveći uspeh u borbi protiv boginja postiže vakcinacijom.
Veličković podseća da su prvi simtomi povišena temperatura, suzne oči, sekret iz nosa i užareni obrazi. Nakon toga dolazi do pada temperature sve do pojave ospi. Boginje se prvo javljaju iza ušiju a zatim zahvataju lice, vrat, trup i ekstremitete. Neophodno je javiti se lekaru odmah pošto se premeti neki od ovih simptoma.