018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Mogerini poziva UN da odobri vojne akcije za migrante

Od:
Komentari: isključeni

BRISEL – Ministarka spoljnih poslova EU Federika Mogerini pozvaće danas Savet bezbednosti UN da odobri vojnu akciju protiv krijumčara ljudima, u vreme kada je Unija još nesložna oko novih imigrantskih kvota.

Mogerinijeva je od početka podsticala EU na akciju, pošto se više od 5.000 migranata udavilo na južnim obalama EU, u proteklih 18 meseci, kada su krenuli da potraže sigurnost i novi život u Evropi, prenosi AFP.
Ona je ranije izjavila da je postiđena što se Evropa probudi samo kad se suoči sa smrću. Zbog toga će se danas lično obratiti Savetu bezbednosti i preneti poruku šta su lideri EU odlučili na hitnom samitu o tragediji migranta, prošlog meseca.
Oni su se složili da moraju obezbediti više novca za proširenje pretraživačkih i spasilačkih operacija. Oni su takođe zadužili Mogerinijevu da napravi listu vojnih mogućnosti, uključujući i akciju „uhvatiti i uništiti krijumčarske brodove“, u skladu sa međunarodnim pravom.
Pod noramalnim okolnostima bi zahtevali dogovor sa zemljom, odakle ti brodovi stižu, ali s obzirom da je Libija u haosu, gde se različite grupe bore za valst, EU mora da dobije odobrenje UN, kako bi se uspostavio jasan pravni osnov za bilo kakvu vojnu operaciju.
Mogerinijeva se suočava sa teškim zadatkom. Generalni seketar UN Ban Ki Mun je pozdravio povećane napore EU da reše problem migranata, ali je upozorio da „nema vojnog rešenja za tragediju na Mediteranu.“
„Ključno je da globalni pistup uzme u obzir korene problema, bezbednost i ljudska prava migranata i izbeglica, kao što imigracioni kanali treba da budu legalni“, kazao je Ban prošlog meseca za italijansku „Stampu“. On je dodao da su UN, spremne da rade zajedno sa evropskim partnerima.

Tanjug 11 Maj 2015 13:27
Foto Tanjug, Z. Žestić (arhiva)