018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Modernizacija daljinskog grejanja

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Niška toplana bi do kraja 2016. godine trebalo da pređe na tarifni sistem naplaćivanja grejanja, kako je predviđeno četvrtom fazom Modernizacije daljinskog grejanja, koji finansira nemačka banka za obnovu i razvoj KFW. Njegova ekselencija nemački ambasador Vilhelm Hajnc je, prilikom posete JKP „Gradska toplana“, istakao da će na ovaj način biti ušteđeno mnogo energije.

Za četvrtu fazu Modernizacije daljinskog grejanja u Nišu, kroz program nemačke razvojne banke, predviđeno je oko 900.000 evra. Ova sredstva biće uložena u rekonstrukciju toplovodnih cevi i zamenu dva kotla na toplani «Jug», kažu u JKP „Gradska toplana“.

Ambasador Nemačke, njegova ekselencija Vilhelm Hajnc, istakao je važnost prelaska na tarifni sistem, kao što je to regulisano u zemljama zapadne Evrope.

Za 13 godina koliko traje saradnja sa KFW-om, petina toplovodnih cevi je zamenjena, a toplana je umesto mazuta prešla na gas. Ukupna efikasnost sistema povećana je za 25 odsto, a emisija štetnih gasova smanjena za više od trećine, dodaju u Gradskoj toplani. Nemačka razvojna banka je donacijama i kreditima za modernizaciju izdvojila 8.800.000 evra, a Grad oko 3.000.000 evra.

Ove godine niška toplana obeležava 40 godina postojanja. Za nekoliko godina Niš će imati najsavremeniji sistem daljinskog grejanja u Srbiji, ističu u Gradskoj toplani.

Povezane vesti