018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Moderne tehnologije za proizvodnju po standardima EU (VIDEO)

Komentari: isključeni

Predstavnici Opštine Crveni krst uručili su 10 muzilica najboljim poljoprivrenim proizvođačima sa tog područja. Na ovaj način dobijaće kvalitetnije kravlje mleko koje za proizvodnju sira otkupljuje zadruga “Svrljižanka“.

Podela muzilica jeste završni deo projekta “Svrljiško jagnje i belmuž-organski proizvodi iz sela Svrljiga za velike evropske gradove“. Radi poboljšanja proizvodnje mleka dobili su ih proizvođači, koji na svom gazdinstvu gaje najviše grla.

Tokom narednih meseci, muzilice će dobiti još 6 proizvođača.

Evropska unija je  finansirala  program sa 7.ooo evra, kroz projekat Exchange 4 . Suština je u uvođenju novih tehnologija, kako bi se svrljiški zadrugari pripremili za proizvodnju organiskih proizvoda po standardima Evropske unije. Nosilac je Opština Svrljig, a pored nemačkih i italijanskaih gradova,učestvuju i Opštine Niška banja i Crveni krst.

Nemačka opština Bobric Hilbersdorf i italijanska Bertinoro pružiće pomoć prilikom brendiranja i pakovanja proizvoda. U okviru projekta proizvođači sa područja Opštine Crveni krst posetili su i svoje kolege u Italiji, čime su proširili znanja o novoj mehanizaciji u oblasti poljoprivrede.

Povezane vesti