018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Mobing ne morate da trpite (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Broj prijavljenih slučajeva mobinga u Srbiji je sve veći. Samo prošle godine pokrenuto je 6 sudskih sporova. Ono što žrtvama nedostaje su informacije da mobing nisu dužne da trpe, jer postoje mehanizmi zaštite, kažu u Udruženju “Stopmobing Srbija“.
Prošle godine, na adresu Udruženja „Stopmobing Srbija“ stiglo je 176 prijava. Većina je rešena mirnim putem, posredovanjem između zaposlenog i poslodavca, što je najpovoljnije rešenje za zlostavljenog i za preduzeće. Svih 6 pokrenutih sudskih slučajeva, izgubili su moberi.
Pored nadređenog, mober-lice koje kontinuirano lično i profesionalno zlostavlja i povređuje osobu na radu, ili ugrožava njena prava, slobode i sposobnosti može biti i osoba koja sa njom radi.
S druge strane, žrtve mobinga jesu kompetentne, ali osobe koje imaju manjak samopouzdanja zbog straha od suprotstavljanjna, od gubika posla, produžavanja mobinga i nemogućih zahteva poslodavca. Ukoliko žrtva ne zatraži pomoć stručnjaka, posledice mogu biti dugotrajne.
U Nišu, zaposleni u JKP “Mediana“ postali su punopravni članovi Udruženja „Stopmobing Srbija“. Na poziv direktora održana su predavanja o “Prevenciji zlostavljanja na radu“, kako za menadžment tako i za članove sindikata.
Prethodnih godina, mobing je bio teško dokaziv. Situacija se, međutim, menja, tako da postoji spektar mehanizama, kako bi se utvrdila istina.
„Stopmobing Srbija“ prikupljaće potpise građana za pooštravanje zakonskih sankcija za mobre. Telefon Udruženja  je 064-84-73-700. Ima 64.000 članova u 16 povereništava od Subotice do Vranja. Mesečna članarina je 35 dinara, a za nju se mogu dobiti saveti i besplatna advokatska pomoć.

Povezane vesti