018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Mobilne ekipe Doma zdravlja nastavljaju obilazak seoskih domaćinstava (VIDEO)

Komentari: isključeni

Visok krvni pritisak, dijabetes i povišen holesterol su najčešći zdravstveni problemi sa kojima se susreću stra lica. To je zaključak lekara niškog Doma zdravlja, koji već četiri meseca obilaze sela u kojima ne postoje ambulante. Redovnim uzimanjem prepisane terapije i čestom proverom krvnog pritiska mogu se sprečiti ozbiljnije tegobe, istakla je Danijela Cvetković, lekar Doma Zdravlja Niš.

Mobilna ekipa Doma zdravlja ovoga puta je obišla sela Mezgraja i Sečanica u opštini Crveni krst. Jedina ambulanta koja je dostupna meštanima sela Sečanica nalazi se 3 kilometra dalje, u mestu Supovac. Međutim, kako veći procenat stanovništva niških sela čine stara lica, dolazak mobilne ekipe lekara, znatno im olakšava lečenje, uglavnom, hroničnih oboljenja.

Prema rečima lekara, i dalje su zdravsveni problemi ovih ljudi najčešce povezani sa visokim krvnim pritiskom i dijabetesom.

Udaljenost od grada i njegovih pogodnosti je veliki problem za meštane niških sela. Pored toga, nedostatak novca i drugih sredstava otežava lokalne organe da im život učine što jednostavnijim, rekao je predsednik GO Crveni krst, Darko Bulkatović.

Lekari su obišli i pacijente kojima je neophodna kućna nega. Informacije o broju bolesnih lica i njihovim oboljenjima, lekari će iskoristiti pri kreiranju baze podataka o osobama kojima je nega permanentno neophodna.

http://youtu.be/1RX983zo7eI

Povezane vesti