018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Mobilna crkva na Maljenu u čast poginulih potporučnika (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Na planini Maljen, gde su 1999. godine tokom NATO bombardovanja poginuli poručnici Željko Savičić i Siniša Radić, njihove kolege postaviće montažnu crkvu.

Crkvu je delom donirala firma Granit, Eparhija valjevska, pripadnici 126. brigade VOJIN, a svoj doprinos daće i drugi dobrotvori, kaže major Bojan Pavić.

Mladi potporučnici, posthumno unapređeni u poručnike, Željko i Siniša bili su pripadnici 126. brigade za vazdušno osmatranje, javljanje i navođenje (VOJIN). Poginuli su na planini Maljen, na vrhu Kraljev sto, 6. aprila ’99. godine od NATO bombi. Na to mesto njihove kolege postavljaju montažni pravoslavni hram, uz poruku da ih nisu zaboravili.

Crkva će biti posvećena Svetom Đorđu, a na 1000 metara nadmorske visine krenula je iz Niša, iz firme Granit, koja Vojsci delom poklanja ovaj objekat, dok će deo platiti pripadnici brigade, eparhija Valjevska i ostali donatori. Crkva je površine 15 kvadrata, a teška je 7 tona. Napravili su je od prirodnog kamena, mermera i čelika.

Ovo je treća mobilna crkva koju je napravio “Granit”, a prve dve se nalaze u selima Krastavče i Rajićevo.

Na inicijativu Vojske, takođe u čast poginulih kolega, jedna niška ulica zove se po poručniku Siniši Radiću, rodom iz Knina čija porodica živi u Nišu. Ulica u Jakovu, odakle je Željko Savičić, takođe nosi ime poginulog poručnika.

Povezane vesti