018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

MO Rusije: Erdogan uključen u trgovinu naftom sa IS

Od:
Komentari: isključeni

MOSKVA – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i njegova porodica uključeni su u ilegalnu trgovinu naftom sa džihadistima Islamske države, izjavio je danas u Moskvi pomoćnik ministra odbrane Rusije Anatoli Antonov.
„Turska je glavni korisnik nafte ukradene od legalnih vlasnika u Siriji i Iraku. Prema dostupnim informacijama, najviši politički rukovodioci Turske, predsednik Erdogan i njehova porodica, uključeni su u taj kriminalni posao“, rekao je Antonov na brifingu ruskog Ministarstva odbrane za strane i domaće novinare, javljaju strane agencije.
„Znamo koliko vredi reč predsednika Turske. Erdogan neće priznati krivicu, čak i da mu lice bude umazano opljačkanom naftom“, kazao je on, prenosi Sputnjik.
Rusija poziva Tursku da dozvoli pristup mestima, gde se prema podacima Moskve, nalaze centri krijumčarenja nafte IS, rečeno je na brifingu, na kome su prikazani mnogobrojni video i foto materijali kojima Rusija dokumentuje svoje tvrdnje.
Naglašeno je da će Rusija nastaviti da bombarduje naftne ciljeve IS, kao i da ruska vojska „ne primećuje da Amerikanci gađaji tankere islamista“.
Prema navodima zvaničnika Ministarsta odbrane Rusije, ekstremni islamisti švercom nafte godišnje zarađuju oko dve milijarde dolara.
Načelnik centralne operativne uprave Generalštaba vojske Rusije Sergej Rudskoj je naveo da su identifikovana tri puta kojima se nafta is Sirije švercuje u Tursku.
„Vođe bandi i turska elita kradu sirijsku naftu u velikim kolicinama“, rekao je Rudskoj i naglasio da su ruske snage, u protekla dva meseca, uništile 11 rafinerija i još 32 objekta u kojima IS proizvodi naftu.
Prema njegovim tvrdnjama, „put nafte“ počinje u sirijskom gradu Deir el Zor i završava se u rafineriji Batman u Turskoj.

General Avak: Imamo dokaze da Turska kupuje naftu od IS

General Slobodne sirijske vojske Hosam el Avak potvrdio je danas da vojska poseduje dokaze da Turska kupuje naftu od ekstremne Islamske države (IS) u Siriji i u Iraku.
Avak je Sputnjiku rekao da sirijska armija ima fotografije ugovora o kupovini nafte, koje je turska strana potpisala sa terorističkom organizacijom IS, koja kontroliše velike površine naftnih polja u tim zemljama.
„Imamo fotografije naftnih ugovora zaključenih između Turske i IS…Takođe, imamo i fotografije kupovine „Tojotinih“ vozila, na kojima se vidi znak katarskog distributera vozila „Ganem“. Ovi automobili su uvezeni u Siriju zajedno sa oklopnim vozilima koje teroristi koriste za prevoz svojih lidera“, izjavio je general Avak.
Ekstremističke islamske frakcije su, prema njegovim rečima, dobijale podršku Turske i pre pojave IS, a pomoć im je slana preko planine Korosajah u blizini Bavabet el Salam na tursko-sirijskoj granici.
Avak tvrdi i da je turska obaveštajna služba koristila ugovore (potpisane sa ekstremističkim frakcijama) i u druge svrhe – ekstremističke organizacije su se takođe bavile prevozom ukradene opreme iz fabrika i laboratorija iz sirijskog grada Alepa u Tursku.
On je napomenuo i da je Muslimansko bratstvo u Siriji nadgledalo koordinaciju ovih poslova, kako bi zaustavilo delovanje Slobodne sirijske vojske i drugih umerenih grupa.
General Avak šefa turske obaveštajne službe Hakana Bajdana smatra odgovornim za sve te ugovore, dodajući da je dokaze pokazao njihovim prijateljima u regionu i u svetu, ali da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan insistira na daljoj podršci islamskim ekstremistima u regionu, naveo je Sputnjik.

Tanjug 02 Decembar 2015 16:23
AP Foto/Evan Vuči