018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Mnogo želja za usvajanjem, a malo dece!

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

U ovom momentu 47 parova u Nišu čeka na usvojenje deteta, dok četvoro mališana čeka da bude usvojeno. Procedura traje relativno dugo, a zašto je tako – više je razloga. Sa jedne strane parovi su možda malo probirljivi i zahtevni, a sa druge strane, činjenica je da na porodicu čekaju uglavnom deca sa zdravstvenim problemima. Ima, međutim, i onih koji, sanjajući o proširenju porodice – nemaju nikakve zahteve i očekivanja, samo žele da čuju dečji smeh u svom domu. To je i priča Nišlijke Vesne Đorđević.

Čekanje, nerviranje, ali i velika nada da će se isplatiti – to su muke većine parova koji žele da usvoje dete. Nakon što su se odlučili na taj korak, najpre im predstoji mukotrpno prikupljanje silnih dokumenata, zatim procena tima Centra za socijalni rad, pa prijem u bazu Ministarstva rada i socijalne politike, a onda nova nada – da su oni jedna od 12 porodica koja bi mogla da usvoji određeno dete. Takvih je u Srbiji trenutno 750, u Nišu 47. Mesečno se jave najmanje 2 para.

Zakonom su precizno određeni uslovi pod kojima par može da usvoji dete, a ograničavajući faktor ne mora da bude nezaposlenost jednog od supružnika, ili nerešeno stambeno pitanje. Ali, velika prepreka u realizaciji usvajanja jeste nesklad između specifičnih i zahtevnih želja usvojitelja i dece koja čekaju nove roditelje. Za neke, međutim, nema prepreka, jer je želja za proširenjem porodice velika. Četrdesetsedmogodišnja medicinska sestra Vesna Đorđević i njen muž Saša od 2011. nalaze se na listi podobnih usvojitelja.

Vesna kaže da su familija i roditelji bili oduševljeni njihovom odlukom da usvoje, i da, za razliku od nekih parova koji imaju striktne zahteve, ona i Saša jedva čekaju da prošire porodicu. Šansa za jednu devojčicu se, nakon dve godine, možda stvori u petak.

Razumevanje i međusobna podrška održali su brak, dodaje Vesna, i sigurna je da će beba jednog dana stići u dom Đorđevića. Inače, u Centru za socijalni rad imaju ohrabrujući primer – nedavno je jedan par nakon nepuna 4 meseca od prijavljivanja usvojio dečaka. Sve je više i parova iz inostranstva, koji pak najčešće usvajaju dacu sa posebnim potrebama.

 

Povezane vesti