018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

MMF namerava da prati reforme javnih preduzeća

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je danas da je Međunarodni monetarni fond (MMF) prvi put prepoznao značaj reforme javnih preduzeća u Srbiji i zbog toga planira da u svoj program uključi i praćenje izvršenja planova u ovom segmentu.
„Time se daje presudan značaj javnim preduzećima, a stabilizacija javnih finansija će zavisiti od toga da li će se ona reformisati ili će njihovi gubici nastaviti da se prelivaju na budžet“, rekao je Petrović na Međunarodnoj konferenciji Beogradske berze „Upgrade in Belgrade 2014″ u hotelu Hajat.
Ono što će biti najteže uraditi, prema rečima Petrovića, jeste da se spreči prelivanje gubitaka javnih preduzeća, poput Srbijagasa, EPS-a i Železnica Srbije na budžet, ali to mora da se uradi, jer bi bez toga sve dosadašnje uštede bile neodržive.
Kad je reč o EPS-u, Petrović je rekao da je pitanje da li će to preduzeće uspeti da se restruktuira, što bi podrazumevalo da se u EPS-u reši problem zaposlenosti, tehničkih gubitaka, odnosno krađe struje, kao i slabe naplate.
„Cena struje će morati da raste, iako je to bolna mera. Niska cena samo gura veću potrošnju ovog skupog i oskudnog proizvoda“, rekao je Petrović, dodajući da je cena struje u Srbiji najniža u regionu.
Govoreći o naplati, Petrović je rekao da je ona u EPS-u oko 90 odsto, ali je podvukao da je nenaplaćenih potraživanja od 10 procenata, što je ogroman novac, budući da je EPS veliki sistem.
Tanjug 18.11.2014 10:58
Foto R. Prelić, Tanjug arhiva

Povezane vesti