018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Mleko u Srbiji uglavnom sa povišenim vrednostima aflatoksina

Komentari: isključeni
Tagovi:

Iako se Ministarstvo poljoprivrede još nije zvanično oglasilo povodom izjave pokrajinskog sekretara Gorana Ješića, na društvenim mrežama se u toku dana pojavio i spisak rezultata ispitivanja na sadržaj aflatoksina u sirovom mleku.

Maksimalna dozvoljena koncentracija opasnog toksina u sirovom, termički obrađenom i mleku za proizvodnju mlečnih proizvoda je prema Pravilniku o hrani, objavljenom u Službenom glasniku prošle godine, 0,050 mikrograma po kilogramu.

Po ovom spisku, uzorci mleka koji su bili na gornjoj i iznad granice dozvoljene količine aflatoskina su pasterizovano i dugotrajno mleko od 1 litra kragujevačke mlekare Meggle, zatim sveže mleko mlekare Dana iz Vrbasa, Somboledovo pasterizovano i delimično obrano mleko od 1 litra, Imlekovo ekstra sveže mleko od 2,2 % mlečne masti, organsko belo, dugotrajno i pasterizovano mleko sa 2,8% i 0,5 mlečne masti.

U svežem mleku Subotičke mlekare takođe je registrovana povećana koncetracija aflatoskina, kao i u uzorcima mleka iz Šabačke i Niške mlekare, odnosno dugotrajno mleko „light“ i obično od jednog litra, zatim pasterizovano sveže mleko od 1, 5 litra i dugotrajno sterilisano mleko sa 2,8 mlečne masti.

Povezane vesti