018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Mirjana Stamenković:”Sve je više onih koji nisu u stanju da se staraju o sebi” (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

U Geronotološkom centru u Nišu se u ovom trenutku nalaze tri osobe o kojima nema ko da brine. Direktorka ustanove Mirjana Stamenković kaže da je sve više onih koji nisu u stanju da se staraju o sebi, nemaju potomke ili su bližnji koji bi se brinuli o njima daleko. O njima, po nalogu Centra za socijalni rad, kao ustanova socijalne zaštite, brinu o trošku grada, ali tu uslugu mogu da pružaju po osobi maksimalno 30 dana.
Od oko 270-oro korisnika Gerontološkog centra u Nišu, troje u ovu ustanovu nisu, kao što je to uobičajeno, dovela deca, već su tu po nalogu Centra za socijalni rad. Njima smeštaj plaća lokalna samouprava, a ovde mogu biti zbrinuti od nedelju do najviše mesec dana.
Trenutno su po ovom osnovu u Gerontološkom centru tri osobe, a maksimalni kapacitet je šest ležajeva. Ukoliko prilike to zahtevaju, međutim, izlazi se u susret i za prihvat većeg broja ljudi o kojima nema ko da brine. Srećom, daleko je više onih koji su svojom i voljom svojih potomaka došli u Gerontološki centar. I ovo leto će, prema rečima Stamenkovićeve, biti sadržajno.
Korisnici Centra su različitih generacija pa pod krovom ove ustanove zajednički žive i četrdesetogodišnjaci, a najstarija je baka koja ima 94 godine.