018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ministri EU sutra o Ukrajini

Od:
Komentari: isključeni

BRISEL – Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije okupiće se sutra na dvodnevnom zasedanju u Luksemburgu, a glavna tema sastanka opet će biti odnosi sa Ukrajinom i Rusijom.
Iz Brisela je najavljeno da će tokom prvog dana sastanka ministarskog saveta u razgovorima učestvovati novoizabrani ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin koji će evropske kolege informisati o razvoju događaja u toj zemlji.
Evropska unija je juče snažno podržala plan ukrajinskog predsednika Pavla Porošenka o mirnom okončanju krize, ali su ga proruske snage na jugoistoku Ukrajine odbacile, a Kremlj saopštio da će pažljivo analizirati tekst o prekidu vatre, ali da on više liči na ultimatum pobunjenicima na jugoistoku.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je podržao mirovni plan premda je Kremlj saopštio da će pažljivo analizirati tekst o prekidu vatre, koji, kako smatrju više liči na ultimatum pobunjenicima na jugoistoku. Putin je pozvao sve zavađene strane da zaustave ispoljavanje neprijateljstva i započnu pregovore, dodaje se u saopštenju.
Uprkos tvrdom stavu Moskve, koju je NATO prošle nedelje optužio da šalje tenkove i oružje pobunjenicima, diplomatski izvori kažu da nove evropske sankcije Rusiji zasad nisu planirane.
Porošenko će u petak, 27. juna, konačno potpisati trgovinski sporazum sa EU tokom samita evropskih lidera u Briselu.
Pored Ukrajine i Rusije, očekuje se da ministri u ponedeljak i utorak razgovaraju o situaciji u Iraku i Siriji, gde islamski ekstremisti ređaju uspehe na bojnom polju i prete da zauzmu iračku prestonicu.
Jedna od ideja o kojoj će biti reči je slanje nenaoružanih vojnih savetnika u Bagdad, ali većina zapadnih zemalja zasad odbacuje direktnu vojnu intervenciju protiv islamista.
Tanjug 22.06.2014 13:17
AP Photo/Evgeniy Maloletka