018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ministarstvo poljoprivrede najavilo pomoć gazdinstvima (VIDEO)

Razvoj poljoprivredne proizvodnje veliki je potencijal juga Srbije, istakao je ministar poljoprivrede Dragan Glamočić prilikom obilaska nekoliko plantaža i hladnjača u okolini Leskovca. On je najavio da će Ministarstvo pomoći razvoj ove oblasti koliko god je to moguće, kako bi stanovnici ovog kraja imali dovoljno posla i kako se masovno napuštanje sela ne bi nastavilo.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Glamočić izjavio je da se ne odustaje od ulaganja u razvoj poljoprivrednog sektora i da će ove godine država uložiti jednu milijardu dinara za kratkoročne kredite poljoprivrednicima. Kako je najavio, nastaviće se ulaganje u preradu poljoprivrednih proizvoda, kao i u opremu za proizvodnju mesa, mleka, povrća i voća. Kada je reč o jugu Srbije, ministar je naglasio da posebno važno da se spreče dalje migracije stanovništva.

Jug Srbije, u zavisnosti od područja, ima potencijala za razvoj voćarstva, povrtarstva ili stočarstva, ali nije neuobičajeno da se ove grane kombinuju kaže ministar i dodaje da je Ministarstvo i za ovu godinu isplaniralo značajna podsticajna sredstva za razvoj ovih oblasti.

Glamočić je podsetio da registracija poljoprivrednih gazdinstava traje do 31. marta. Kako kaže, Ministarstvo se opredelilo da za sada ostane na subvencijama po hektaru od 12.000 dinara, uz neke novine. Ostaje se pri tome da poljoprivrednici dobijaju 6.000 po hektaru predračuna, a za 6.000 hiljada dinara, koje su bile u prethodnom periodu namenjene za kupovinu goriva, sada će moći da kupe gorivo i seme.

Povezane vesti