018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ministarstvo će odlučivati o zahtevima studenata (VIDEO)

Komentari: isključeni

Grupa studenata Medicinskog fakulteta koja protestuje očekuje da o svojim zahtevima razgovara sa predstavnicma Ministarstva, a u međuvremenu sakuplja potpise za smenu dekana prof. dr Stevana Ilića. Dekan Ilić, u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima, nema prava da, kako kaže, odobrava besplatno školovanje i očekuje odluku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje jedino može da odobri školovanje studentima strukovnih studija o trošku države. U slučaju da odgovor bude negativan, dekan kaže da je jedina mogućnost fakulteta da studentima strukovnih studija omogući plaćanje školarine na rate. I ostali zahtevi biće zadovoljeni nakon sednice Saveta fakulteta.

Studenti strukovnih studija, takozvane engleske grupe i apsolventi koji protestuju od 5. novembra, počeli su da prikupljaju potpise za smenu dekana Medicinskog fakulteta, jer im nije na vreme odgovorio na zahteve. Kako kažu, do sada su prikupili 750 potpisa studenata, a peticiju će poslati Ministarstvu, kada, kako kažu, prikupe potpise više od 50 odsto aktivnih studenata sa svih grupa fakulteta, kojih je trenutno 3.200.

Studenti strukovnih studija, druge i treće godine, koji imaju 48 i više bodova, traže da im se omogući finansiranje iz budžeta, predavanja na srpskom na tzv. englskoj grupi, praćenje vežbi i predavanja bez dodatne naknade za studente koji su obnovili godinu, smanjenje dažbina i poboljšanje uslova rada akademaca.

Dva dana zaredom studenti su protestovali ispred dekanata, posle čega je dekan razgovarao sa njihovim predstavnicima i obajsnio im da nema ovlašćenja da odlučuje o budžetskim studentima, kao i da je za to pitanje zahtev poslao nadležnom ministarstvu. Prema poslednjim informacijama koje su stigle u dekanat, odgovor ministarstva je stigao na potpis i očekuje se da do kraja dana, a najkasnije u sredu, stigne na Medicinski fakultet. U međuvremenu, nastavničko veće odrzžlo je sastanak na kojem je dogovoreno da, ukoliko Ministarsvo ne odobri školovanje strukovnih studenata o trošku države, fakultet omogući da godišnju školarinu, koja iznosi 60.000 dinara, isplate u deset rata.

Što se tiče smanjenja naknada i dažbina, o njima odlučuje Savet fakulteta, koji će ovaj problem razmatrati na prvoj sledećoj sednici, kaže dekan Ilić i podseća da je povećanja uveo doskorašnji prodekan za finansije Milan Višnjić. Nastavničko veće pokušaće da izađe u susret i studentima tzv. engleske grupe tako što će im omogućiti da najteže vežbe prate i ispite polažu na srpskom jeziku.

U dekanatu, takođe, podsećaju da se ranijih godina izlazilo u susret studentuima strukovnih studija za upis na budžet onda kada su bila upražnjena mesta na integrisanim studijama medicine, stomatologije i farmacije, ali da to nije adekvatno rešenje za postojeći problem.

Povezane vesti