018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ministarka Udovički sa predsednicima niških opština (VIDEO)

Komentari: isključeni

Predsednici niških opština su ,u razgovoru sa ministarkom državne uprave i lokalne samouprave, Kori Udovički, zatražili pomoć kako bi gradske opštine dobile veće ingerencije i bile tretirane kao jedinice lokalne samouprave. Na taj način bi, kako kažu predsednici, bili mnogo efikasniji u rešavanju ključnih problema.

Predsednici opština istakli su da po aktuelnim zakonima njihova ovlašćenja spadaju u domen deklarativnog. To znači da se za svaku ozbiljniju investiciju ili realizaciju neke ideje moraju obratiti gradu, koji neretko mora da traži dozvolu od države. To onda, kako kažu, vodi u komplikovanu birokratsku proceduru, pa se dešava da građani krive opštinske čelnike za nešto što nije u njihovoj nadležnosti. Ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Kori Udovički, rekla je da su predlozi veoma konstruktivni i najavila da će se potruditi da oni budu uvršteni u buduća zakonska rešenja.

Predsednici opština su istakli da je veliki problem to što ih država ne prepoznaje kao jedinice lokalne samouprave, pa ne mogu samostalno da apliciraju za novac za projekte koje finansira Republika. Tako, na primer, opština Niška Banja ne može samostalno da ulaže u razvoj turizma poput drugih banja u Srbiji. U opštini Crveni krst, koja je pretežno seoska, mnoga sela nemaju uređenu komunalnu infrastrukturu čiju izgradnju, takođe, opština ne može samostalno da finansira. Iako je najavila pomoć opštinama, ministarka Udovički je istakla da će u narednom periodu biti uveden pojačan nadzor i inspekcijska provera u lokalnim samoupravama.

Ministarka je dodala i da se problemi moraju rešavati jedan po jedan, kao i da se moraju uspostaviti jasni mehanizmi. Zbog toga će, kako kaže, biti potrebna saradnja i sa drugim ministarstvima kako bi se pronašao najbolji model.

Povezane vesti