018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Meštani Oreovca grade crkvu

Komentari: isključeni
Tagovi:

Meštani sela Oreovac sami grade Crkvu svetog Jovana Krstitelja. Novac za gradnju su dali gotovo svi meštani, sami ređaju ciglu po ciglu, i nadaju se da će naredne godine biti organizovana i prva služba. Izgradnju ovih dana pomaže i Gradska opština Pantelej. Nova crkva niče u dvorištu gde je u 13. veku takođe postojala pravoslavna bogomolja.

U pravcu istok-zapad, na mestu gde je, kako kažu pre više od 700 godina bila Crkva svetog Jovana Krstitelja niču zidovi nove bogomolje. Grade je meštani Oreovca – sami. Ne smeta vrućina – kažu, sve se može kad se dobri slože. Izgradnju su počeli pre 4 godine. Neko je dao zemljište, neko novac, neko pesak i cement, ko je šta imao. Malo po malo, i podignuti su zidovi. Sve se radi po pravoslavnim kanonima.

Do prve službe potrebno je dvanaest miliona dinara. U pomoć priskače Gradska opština Pantelej, a pored novca daje i materijal za gradnju.

U opštini kažu da će crkva dobiti krov naredne godine. Tada će i da je oslikaju ikonoposci. Ovo je, kažu, deo projekta restauracije i očuvanja srpskog duhovnog blaga iz ranohrišćanskog perioda i srednjeg veka. Sada ostaje samo selo Vrelo koje nema crkvu. Obećavaju da će i njima pomoći.

 

 

 

Povezane vesti