018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

[UPD] Merošina: Hapšenja u aferi „Oblačinsko jezero“ (VIDEO)

Uhapšeni bivši čelnici opštine Merošina zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i oštetili državu za 61 milion dinara. Predsednica opštine Merošina dr Sanja Stajić za Nišku televiziju kaže da je jasno kolika je šteta ukoliko se zna da je ukupan budžet ove opštine 300 miliona dinara.

Niška policija uhapsila je i bivše rukovodioce za koje se sumnja da su povezani u malverzacijama oko izgradnje kompleksa „Oblačinsko jezero“. Prema rečima predsednice opštine, iz Republike je stiglo oko 50 miliona dinara za izgradnju ovog kompleksa, a jedino što postoji je ugostiteljski deo. Ona dodaje da je taj deo oko jezera „sve samo ne savremeni turistički kompleks“.

Uhapšen je bivši predsednik opštine Merošina Slobodan Todorović zbog sumnje da je počinio više krivičnih dela zbog kojih je oštećen budžet opštine za skoro 45 miliona dinara.

Među uhapšenima su i bivši načelnik opštinske uprave Merošina Živorad Stanisavljević, kao i Slobodanka Aleksić, šef odseka za inspekcijske poslove.

Osumnjičeni Todorović se tereti za zloupotrebu službenog položaja i nenamensko korišćenje budžetskih sredstava, tako što je u periodu od polovine 2008. do kraja 2012. godine mimo zakona isplaćivao stimučacije od 30% zaposlenima u državnim organima.

Privedeni Živorad Stanisavljević se sumnjiči da je kao načelnik opštinske uprave u periodu od kraja 2005. do maja 2009. godine doneo pravilnike o koeficijentima za utvrđivanje plata i to iznad zakonskog maksimuma. Tako je u periodu od 2008. do kraja 2012. oštećen budžet za blizu osam miliona dinara. Uz ovo osumnjičeni Stanisavljević i Aleksić se terete i za naknadno izdavanje građevinskih dozvola na mestu gde gradnja nije dozvoljena.

Među uhapšenima je i Hranislav Perić, bivši direktor „Direkcije za sport, turizam rekreaciju – Oblačinsko jezero“. On se tereti da je bespovratno dobijenih 12 miliona dinara, koja su predviđena za sanaciju bazena „Oblačinsko jezero“, preusmerio za vraćanje obaveza po pretohdnim ugovorima. Čak je i od Grada Niša dobio transfer od blizu milion dinara za nabavku opreme za bazen, a ustvari je tim parama vratio dug dobavljačima. Perić se sumnjići i da je izvodio radove na sanaciji bazena „Oblačinsko jezero“, od aprila do juna 2011. godine bez građevinske dozvole. Bivši direktor Direkcije – Oblačinsko jezero osumnjičen je i da je preduzeću „Metaloprerada“ pribavio 1.664.688 dinara, tako što je oštetio Direkciju za izgradnju opštine Merošina koja je, zapravo, izvodila radove. Novi direktor Direkcije – Oblačinsko jezero Predrag Nikolić za NTV kaže da je zatečeno stanje bilo katastrofalno, ali da se sportski kompleks sada polako stavlja u funkciju.

Uhapšeni su i Miodrag Stanojević, šef gradilišta, Dragica Simonović, odgovorno lice preduzeća „Metaloprerada“ i Luka Kostić, vršilac stručnog nadzora nad sanacijom bazena „Oblačinsko jezero“, jer se terete da su Direkciju za izgradnju opštine Merošina oštetili za više od 3.5 miliona dinara. Onu su, kako se sumnja, potpisali dokumentaciju preduzeća „Metaloprerada“ u kojoj su netačno iskazani kvalitet i količina izvedenih radova.

A protiv vlasnika preduzeća „SS gradnja“, podneta je krivična prijava, jer se tereti da je od aprila do jula 2011. angažovao radnike na sanaciji bazena „Oblačinsko jezero“ koje nije prijavljivao.

 

Povezane vesti