018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Merkelova i Oland u Moskvi: Odbrana evropskog mira

Od:
Komentari: isključeni

MOSKVA – Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland doputovali su danas u Moskvu, gde će sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarati o rešavanju sukoba na istoku Ukrajine, koji traju već 10 meseci.
Uoči odlaska u Moskvu, Merkel je rekla da incijativa Berlina i Pariza o razrešenju ukrajinske krize ima za cilj odbranu „evropskog mira“. „Reč je o našim interesima, nemačko-francuskim ali posebno evropskim interesima…reč je o evropskom miru“, istakla je Merkelova.
Ona je dodala da se ne zna da li će se postići danas dogovor sa Putinom ili će „možda biti potrebno još razgovara“. „Ne znamo hoćemo li imati duge ili kratke razgovore u Moskvi ili će to biti poslednji razgovori. Mi možemo da radimo samo ono što možemo da razrešimo ovaj konflikt i naročito da okončamo krvoproliće“, rekla je nemačka kancelarka.
Istovremeno, Oland je u Parizu izjavio da odlazi u Moskvu na razgovore sa Putinom s ciljem postizanja globalnog sporazuma o okočanju nasilja u Ukrajini, istakavši da je primirje samo prvi korak, prenela je agencija Rojters. „Svi znaju da prvi korak mora da bude primirje, ali to nije dovoljno. Moramo da postignemo sveobuhvatan sporazum“, rekao je Oland uoči odlaska u Moskvu.
Merkelova i Oland boravili su u četvrtak u Kijevu gde su razgovarali sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom o njihovom predlogu razrešenja konflikta.
Porošenko je nakon sastanka izjavio da novi mirovni plan koji su predložili Merkelova i Oland, a koji će danas predstaviti zvaničnoj Moskvi, daje nadu da bi mogle da budu okončane borbe na istoku Ukrajine.
Istovremeno, u četvrtak je u Kijevu boravio i američki drzavni sekretar Džon Keri, koji je rekao da Vašington želi diplomatsko rešenje krize u Ukrajini. On je, takođe, najavio da će predsednik SAD Barak Obama uskoro doneti odluku da li će dati oružje Ukrajini za borbu na istoku zemlje.

Tanjug 06.02.2015 16:25
AP Photo/Efrem Lukatsky