018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Merkel: Neizvestan uspeh mirovne inicijative za Ukrajinu

Od:
Komentari: isključeni

MINHEN – Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je neizvesno da li će francusko-nemačka inicijativa za mir u Ukrajini, o kojoj su ona i francuski predsednik Fransoa Oland razgovarali sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, uspeti.
„Nakon razgovora koji smo francuski predsednik i ja juče imali u Moskvi, nije izvesno da li će ona uspeti“, rekla je Merkel na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, kojoj prisustvuju i ukrajinski predsednik Petro Porošenko i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„Ali po mom mišljenju i mišljenju francuskog predsednika, definitivno vredi pokušati. Verujem da toliko dugujemo onima koji su ugroženi u Ukrajini“, kazala je Merkel.
Nemačka kancelarka je naglasila da „kriza ne može biti rešena vojnim putem“ i dodala da su „značajni koraci“ neophodni kako bi se „udahnuo život“ mirovnom sporazumu, postignutom u Minsku u septembru prošle godine, koji je u više navrata kršen, prenele su agencije.
Merkelova će danas nastaviti novu rundu diplomatskih napora na okončanju konflikta u Ukrajini.
Nemačka kancelarka bi trebalo da se sastane u Minhenu sa američkim državnim sekretarom DŽonom Kerijem i njegovim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, kao i ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom i američkim potpredsednikom DŽoom Bajdenom.
U centru pažnje razgovora zvaničnika, koji prisustvuju Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, biće novi nacrt dokumenta dogovoren na sastanku Putina, Merkelove i Olanda u Moskvi.
Nikakvi detalji nisu objavljeni u vezi razgovora vođenih juče u Moskvi, ali novi plan će najverovatnije biti zasnovan na sporazumima iz Minska postignutim u septembru prošle godine.
Iz Kremlja je najavljeno da će preliminarni rezultati tog rada biti izneti u nedelju, kada će telefonom razgovarati lideri „Normandijskog kvarteta“ – Oland, Merkelova, Putin i Porošenko.

Tanjug 07.02.2015 11:43
AP Photo/Matthias Schrader