018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Mere zaštite radnika

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Ukoliko je temperatura vazduha iznad 36 stepeni u periodu između 11 i 16 časova, ako to proces rada dozvoljava, ne bi trebalo raditi na otvorenom , preporučuju iz Uprave za bezbednost i zdravlje na radu.

Ovu preporuku je još pre 6 godina dala Vlada Srbije i ona je i dalje na snazi, a razlog je činjenica da izlaganje suncu može štetiti zdravlju zaposlenih, koji mogu da dobiju sunčanicu ili toplotni udar, poručuju iz Uprave za bezbednost i zdravlje na radu.

To se, pre svega, odnosi na zaposlene u privrednim granama, kao što su građevinarstvo i poljoprivreda, i čija je priroda posla takva da moraju da rade u tom periodu. Međutim, ukoliko nije moguće prekinuti rad, kao što su primera radi, poslovi na putevima i u građevinarstvu, u periodu između 11 i 16 časova, i iako su temperature vazduha iznad 36 stepeni, neophodno je preduzimanje niza mera, kao što su promena organizacije rada, obezbeđivanje veće količine vode i hladovine radnicima, ali i češći odmori i pauze.

Ukoliko poslodavci ne preduzmu takve mere, onda Inspekcija rada može da deluje, a na sajtu Ministarstva opisano je kako izlaganje vrućinama deluje na zaposlene i koje su posledice.

U prethodnih nekoliko godina poslodavci su se uglavnom pridržavali uputstava i mali broj zaposlenih se obraćao upravi i inspekciji zbog visokih temperatura, a nije zabeležen nijedan smrtni ishod usled rada u takvim uslovima.

Povezane vesti