018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Medvedev: Srbija da „gura“ oko Kosova a ne Rusija

Komentari: isključeni

Rusija podržava stav Srbije po pitanju Kosova, ali smatra da je rešenje tog pitanja privilegija Srba, izjavio je danas u Moskvi ruski premijer Dmitrij Medvedev. „Ne treba mi da ‘guramo’ taj proces, već Srbija. Vi treba da budete u najvećoj mogućoj meri zainteresovani za valjano rešavanje tog pitanja“, rekao je Medvedev.

Ruski premijer je dodao da polazi od toga da političke nijanse, odvojene razgovore i suštinski interes po tom pitanju treba da inicira srpska strana. On je, za zajedničkoj konferenciji za novinare posle susreta sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem, rekao da Rusija shvata koliko je kosovski problem važan za prijatelje Srbe, i da se to pitanje uvek pokreće u razgovorima. Prema njegovim rečima, tu temu treba pokretati i pred UN i u pregovorima sa EU. Medvedev je podvukao da će Rusija podržati Srbiju po tom pitanju.

Premijer Srbije je rekao da Srbija ima nameru da nastavi dijalog o kosovskom pitanju i da dođe do održivog rešenja.
„Srbija ne može da prihvati principe koji su u osnovi te varijante dokumenta, jer oni ne garantuju punu bezbednost i zaštitu prava srpskog stanovništva na Kosovu“, istakao je Dačić, dodavši da potpisivanje takvog dokumenta ne bi doveli do konačnog i održivog rešenja za problem u pokrajini. On je rekao i da Srbija želi da Rusija ima aktivnu ulogu i da „moramo da je konsultujemo“. „Moramo da se konsultujemo sa njom oko koraka koji se preduzimaju. A ne da povlačimo jednostrane korake koji dovode do posledica koje se kasnije teško mogu ispraviti“.

On je rekao da se Srbija nikada „neće saglasiti sa jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova „. Dačić je istakao da takvi presedani nisu u skladu sa međunarodnim pravom. Kako je naglasio, srpske vlasti su zainteresovane da zaštite Srbe koji žive na Kosovu.
„Upravo zato smo spremni da nastavimo dijalog“ , rekao je on. (Tanjug)

Povezane vesti