018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Osobe sa invaliditetom danas imaju bolje uslove života i veća prava nego pre 10 godina, istakla je Katica Ranđelović iz Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom, na prijemu u Gradskoj kući povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invalideitetom.

Lokalna samouprava je ove godine za finansiranje aktivnosti niških udruženja osoba sa invaliditetom izdvojila deset miliona dinara. Pored novca iz budžeta grad je spreman da partnerskim odnosom sa ovim udruženjima obezbedi i finansije iz međunarodnih fondova namenjenih ovoj sve brojnijoj populaciji, kaže Branislav Ranđelović gradski većnik resorno zadužen za socijalna pitanja.

Saobraćajna infrastruktura u gradu, kao i pristup stambenim zgradama i javnim ustanovama još uvek je najveći problem osoba sa invaliditetom.

Formiranje baze podataka o svim osobama sa invaliditetom u Srbiji deo je projekta koji realizuje resorno ministarstvo u saradnji sa lokalnim samoupravama i udruženjima. Iako je, prema postojećim podacima, od ukupnog broja stanovništva 7,9 % invalida, procenjuje se da je taj broj mnogo veći. Prioritet društva je da ih najpre registruje, kako bi se celovitom slikom o ovoj populaciji pristupilo izradi akcionog plana o njihovoj socijalnoj integraciji.

 

Povezane vesti