018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Dvadeset peti novembar proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba održanom u Bogoti 1981. Na sastanku su žene govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koje žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama. Dvadeset peti novembar je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariju Terezu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Truhiljo u Dominikanskoj Republici 1960.

Godine 1999. Ujedinjene nacije su rezolucijom, službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Sestre Mirabel postale su simbol nacionalnog i feminističkog otpora.

Povodom dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se danas obeležava širom sveta, gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić rekao je da “zadatak svih aktera u društvu, između ostalog, mora biti osnaživanje žena u prevazilaženju traume nasilja u porodici, partnerskog ili seksualnog nasilja. Pod okriljem grada Niša funkcioniše “Sigurna kuća” koja kroz psihološku i pravnu profesionalnu podršku pomaže ugroženim ženama da ostvare pravo na život bez nasilja. Smatram da i prevencija svih tipova

Povezane vesti