018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Medijski zakoni od danas na snazi (VIDEO)

Komentari: isključeni

Novi medijski zakoni, koje je Skupština Srbije usvojila 2. avgusta, danas stupaju na snagu. U pitanju su zakoni o javnom informisanju i medijima, o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima.

Novim medijskim zakonima predviđeno je povlačenje države iz vlasništva u medijima do 1. jula 2015, projektno finansiranje, ukidanje televizijske pretplate i od 2016. uvođenje takse koja neće prelaziti iznos od 500 dinara. Prema najnovijim podacima, 81 medij treba da se privatizuje. Svi mediji u javnom vlasništvu bi morali da se privatizuju do 1. jula 2015. godine.

Ako ne pronađu novog vlasnika, kapital se privatizuje prenosom kapitala na zaposlene bez naknade.

Postojaće dva javna servisa Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine, koji će ove i naredne godine biti finansirani iz državnog budžeta, a od 2016. se uvodi taksa kao model finansiranja.

Javni servis bi trebalo da bude nezavisan i samostalni pravni subjekt koji omogućava ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja.

Medijska strategija, iako vazi do 2016. godine, u delu vezanom za regionalne javne servise nije ispostovana i oni nisu predviđeni zakonom. To praktično znači, da će svi građani Srbije plaćati podjednak iznos takse, ali će žitelji Vojvodine imati pored nacionalnog i najmanje pet kanala svog pokrajinskog javnog servisa, dok je to pravo uskraćeno žiteljima centralne Srbije.

Zakon o elektronskim medijima je preduslov za proces digitalizacije koji treba da se sprovede do 17. juna 2015. godine.

Važna novina je i transformacija Republičke radiodifuzne agencije u Regulatorno telo za elektronske medije. Novo regulatorno telo će propisivati pravila, kontrolisati rad i izricati kazne pružaocima medijskih usluga, a o svom radu podnosiće godišnje izveštaje Skupštini Srbije.

Dozvolu za emitovanje programa će Regulatorno telo izdavati na osam godina, ali će imati pravo da je oduzme, ako utvrdi neregularnosti. Dozvola se može oduzeti privremeno na rok od 30 dana, a posle toga i trajno.

Oduzimanje dozvole predviđeno je i ako se ustanovi da neki medij ima monopol, odnosno krši načelo medijskog pluralizma. Predviđeno je i da vlasnici medija neće moći da budu političke partije, kao ni pravna lica za koja nije moguće utvrditi vlasničku strukturu osnivačkog kapitala.

Povezane vesti