018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Medijska udruženja: Položaj novinara i dalje veoma težak (VIDEO)

Komentari: isključeni

Povodom juče usvojene Rezolucije o napretku Srbije u delu koji se odnosi na slobodu medija, Sindikat novinara Srbije, Kragujevačka inicijativa i Koalcija zaposlenih u medijima čiji je član i Sindikat Studija B poslali su Evropskom Parlamentu pismo u kojem se, između ostalog, kaže.

1. Sindikat novinara Srbije, Koalicija zaposlenih u medijima i Kragujevačka inicijativa podržavaju stavove Evropskog parlamenta da se mora obezbediti transparentnost vlasništva i finansiranja medija jer je to i naš zahtev. Insistiramo da se i nama, na način kako to funkcionie u zemljama Evropske unije, ne ograničava pravo da organizujemo regionalne i lokalne medije. Tu mogućnost, uostalom, garantuje Ustav Srbije ali i zakoni – o glavnom gradu i lokalnoj samoupravi.

2. Set medijskih zakona pripreman je u nedemokratskoj i netransparentnoj proceduri. U radnoj grupi za izradu nacrta medijskih zakona Predstavnici privatnih medija imali su više predstavnika, dok predstavnicima medija čiji su osnivači lokalne samouprave nije omogućen ni status posmatrača.

3. U privatnim medijima ne postoje sindikati iako su plate ispod zakonom garantovane minimalne standarde. Protivno zakonima Srbije u privatnim medijima radi se „na crno“: Radnici nisu prijavljeni nadležnim institucijama, neuplaćuju im se zakonom propisani doprinosi na zdravstveno i penzijsko osiguranje.

4. Iako rade u izuzetno teškim uslovima, radnici u medijima ne smeju da se sindikalno organizuju iz straha da će izgubiti posao, a novi, u teškoj ekonomskoj krizi, neće naći. Zbog toga pristaju da rade u robovskim uslovima i prihvataju sve zahteve poslodavca. Cenzura i auto cenzura su u dramatičnom porastu. Privatni mediji su vrlo često u vlasništvu partijskih funkcionera ili pod njihovim direktnim potronatom i služe za medjusobne obračune.

5. Posebno podsećamo na katastrofalne rezultate privatizacije gde je od 56 privatizovanih medija samo jedan pozitivan slučaj i to zato što u njemu rade – dva novinara. Zahtevom da se država povuče iz medija u Srbiji ćemo imati tajkunizaciju i tabloidizaciju medija od čega će najvću štetu imati javnost i profesija.
Od vas tražimo pomoć da se u Srbiji konačno uspostavi socijalni dijalog i u medijima jer novinari će biti slobodni , a bez slobode medija, nema slobodnog društva-kaze se izmedju ostalog u pismu koje su medijska drustva uputila Evropskom parlamentu.

Povezane vesti