018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Medicinski fakultet: Duga više nema

Komentari: isključeni

Nakon napisa u medijima, da je na listi Poreske uprave Srbije među 500 najvećih dužnika i Medicinski fakultet u Nišu, dekanat ovog fakulteta hteo je da razjasni slučaj. Naime, filijala Poreske uprave u Nišu donela je rešenje o naplati 360.000.000 dinara, zbog nezakonitog obračunavanja isplata radnicima za njihovo stručno angažovanje, ali je drugostepeni poreski organ to poništio i vratio na razmatranje prvostepenom organu. Na Medicinskom fakultetu kažu da, što se njih tiče, nikakav dug više ne postoji.

Na Medicinskom fakultetu objašnjavaju da se dug pojavio pre oko 2 godine, jer je terenska kontrola Poreske uprave u Nišu smatrala da su projekti i medicinska edukacija koje je taj fakultet sprovodio deo radnih obaveza nastavnika. Prema tome, isplate su morale biti isplaćene kroz lične dohotke, za koje se porez plaća 65%, a ne kroz autorske honorare, za koje se porez plaća 25%. Ova razlika plus obračunata kamata jednako je basnoslovnih 360.000.000 dinara. Fakultet kaže da su radili sve u skladu sa Zakonom o naučno-istraživačkoj delatnosti, pa je drugostepeni poreski organ u Nišu doneo ispravnu odluku.

Bivši dekan i sadašnji prodekan za finansije Milan Višnjić kaže da su svi projekti rađeni po instrukcijama Ministarstva prosvete i nauke, i da su i oni, kao i medicinska edukacija plaćani iz kase fakulteta.

I dok se sačeka konačno razrešenje ovog spora, stiže i jedna dobra vest za studente medicine – diplome koje steknu u Nišu, od sada su priznate i u Kaliforniji. Medicinski fakultet u Nišu zadovoljio je sve kriterijume Medicinskog odbora ove američke države, što znači da diplomci mogu da konkurišu za staž ili sertifikat lekara opšteg ili hirurškog smera.