018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Medicinski fakultet: Ministarstvo propisuje uslove studiranja (VIDEO)

Studenti Medicinskog fakulteta u Nšu nastavili su protest i, kako kažu, neće odustati dok im se svi zahtevi ne ispune, a najavljuju da će tražiti i smenu dekana dr Stevana Ilića. U upravi fakulteta poručili su studentima da zahteve treba da dostave Ministarstvu prosvete, jer oni propisuju uslove studiranja. Osim toga, kada je reč o jučerašnjim protestima kada je intervenisala interventna, šef obezbeđenja ističe da je policiju pozvao, jer je, kako tvrdi, na njega nasrnuo dr Aleksandar Višnjić, inače sin bivšeg dekana Milana Višnjića, što Višnjić i studenti negiraju. U niškoj policiji su nam potvrdili da prijava protiv Višnjića postoji i, kako kažu, trenutno ispituju taj događaj.

Studenti osnovnih strukovnih studija, apsolventi integrisanih studija medicine i oni koji studiraju na engleskom jeziku i danas su protestovali ispred Dekanata Medicinskog fakulteta u Nišu. Najveći broj nezadovoljnih je među studentima strukovnih studija, jer oni, kako kažu, već mesec dana nemaju indekse, odnosno ne znaju da li su na budžetu ili ne, iako imaju 48 i više ESP bodova. S druge strane u upravi fakulteta kažu da Ministarstvo nije odobrilo budžetska mesta za strukovne studije, pa kažu da se studenti žale na pogrešnom mestu. Ipak, tvrde da ih fakultet nije obavestio o uslovima studiranja.

Studenti iz drugih država protestuju jer ih, kako kažu, niko nije obavestio da će nastavu imati na engleskom jeziku i tvrde da za te studije nemaju adekvatnu literaturu. Zbog toga traže da se prebace na grupu gde se nastava odvija na srpskom. U upravi fakulteta negiraju ove tvrdnje.

Kada je reč o jučerašnjim protestima, kada je intervenisala policija, šef obezbeđenja Zoran Đorđević tvrdi da je policiju pozvao zbog toga što je na njega nasrnuo dr Aleksandar Višnjić, sin bivšeg dekana Milana Višnjića. Višnjić je u telefonskom razgovoru rekao da je upoznat sa optužbama ida je tim povodom dao izjavu u SUP-u, ali je negirao bilo kakav fizički kontakt, što su studenti i potvrdili.

U Upravi fakulteta dodaju da će studentima izaći u susret kada je reč o onim zahtevima koji se ne kose zakonima i propisima Ministarstva prosvete, što se odnosi na smanjenje određenih dažbina, dok im, kako kažu, u drugim zahtevima bez dozvole resornog ministarstva ne mogu pomoći. Ipak, po svemu sudeći, studenti neće odustati, pa ostaje da se vidi da li će se i na koji način naći kompromis.

Povezane vesti

  • Zabrinuti student

    Profesor Aleksandar Visnjic nije napao doticnog gospodina i to je istina koju mogu da posvedoce svih 150-200 studenata koji su bili prisutni ostali profesori su se protestima prikljucili tek nakon dolaska policije na fakultet…Doticni gosn.Djordjevic je covek koji je 2000 godine pistoljem jurio studente a sada posto je politicki ponovo vracen na funkciju nebi bilo cudo da to ponovi…