018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Medicinska sestra iz Španije izlečena od ebole?

Komentari: isključeni
Tagovi:

Tanjug – Rezultati najnovijih analiza krvi španske medicinske sestre Tereze Romero (44) pokazali su da ona više nema virus ebole i izgleda da je odolela toj smrtonosnoj zarazi, javio je Rojters, pozivajući se na vladino saopštenje.

Romerova je ebolom inficirana negujući dvojicu zaraženih sveštenika u jednoj madridskoj bolnici i bila je prva sa infekcijom tog virusa izvan zapadne Afrike.

Današnji rezultat analize krvi medicinske sestre, koja je ranije ovog meseca smeštena u bolnicu sa visokom temperaturom i izolovana u jednu posebno prilagođenu bolnicu u centru glavnog grada Španije, bio je negativan, navodi se u saopštenju.

Obično pacijenti moraju da izvrše još jedno testiranje u roku od 72 sata kako bi se potpuno utvrdilo odsustvo virusa, koji je uzrokovao smrt hiljada ljudi u zapadnoj Africi.

Vlada je navela da će bolnica uskoro izvršiti još jedno testiranje.

Romerovoj su, navodi britanska novinska agencija, davani putem infuzije ljudski serumi koji sadrže antitela od obolelih koji su preživeli zarazu, i još neki lekovi čiji naziv portparolka vlade nije želela da saopšti.

Jedan od njih je, kako piše „Mundo“, eksperimentalni antivirusni lek favipiravir.

Romero je jedina za koju se zna da je obolela od ebole u Španiji, a još 15 osoba je u bolnici, uključujući njenog supruga, koji su pod nadzorom.

Ranije je izveštavano da je Romerova mogla da se inficira tako što je rukavicama, koje je koristila negujući sveštenika Manuela Garsiju Vjeha, dodirnula svoje lice.

Od ebole je do sada umrlo najmanje 4.546 osoba u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji, saopštila je u petak Svetska zdravstvena organizacija.

Rojters podseća da je Španija odobrila SAD-u da koristi američku vojnu bazu za operaciju slanja do 4.000 vojnika u zapadnu Afriku radi borbe protiv zaraze.

Povezane vesti