018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Masovno trovanje dece u školi u Šajkašu

Od:
Komentari: isključeni

NOVI SAD – U Osnovnoj školi u Šajkašu danas je došlo do curenja gasa, zbog čega je otrovano više dece, koja su prebačena u novosadsku Dečju bolnicu i u stabilnom su stanju.
„U Osnovnoj školi u Šajkašu danas je došlo do masovnijeg trovanja dece gasom, a 10 učenika je trenutno hospitalizovano u Dečjoj bolnici u Novom Sadu“, izjavio je Tanjugu portparol te bolnice Dušan Vuković.
On je kazao da još nije utvrđeno od koje vrste gasa je nastupilo trovanje, niti koliko je tačno dece otrovano jer, kako je kazao, neku decu roditelji sami dovoze u bolnicu.
„Deca koja su primljena u Dečju bolnicu su u stabilnom stanju i situacija je pod kontrolom“, rekao je Vuković.
On je naveo da je u Fiskulturnoj sali u školi u Šajkašu više dece palo u nesvest, a uzroci će biti naknadno utvrđeni.

DIREKTORKA: ŠKOLA SE GREJE NA GAS, ALI JE KOTAO IZMEŠTEN VAN ŠKOLE

Šesnaest učenika Osnovne škole „Isidora Sekulić“ u Šajkašu medicinski je zbrinuto zbog zdravstvenih problema, od čega je 11 učenika odveženo u Dečju bolnicu u Novi Sad, a petoro je ambulatno zbirnuto u lokalnom Domu zdravlja, rekla je danas direktorka škole Mirjana Nikolić Mušicki, navodeći da nijedno dete nije životno ugroženo.
Ona je novinarima kazala da su po završetku drugog časa učenici, uglavnom sedmog razreda, počeli da osećaju tegobe, te da su nastavnici odmah odreagovali i pozvali Hitnu pomoć. „Timski smo reagovali i najbitnije je da nijedno od dece nije životno ugroženo“, rekla je Nikolić Mušicki.
Direktorka je kazala da trenutno ne može ništa više reći o uzrocima trovanja i da će javnosti svi podaci biti dostupni kada se tačno utvrdi šta je izazvalo tegobe kod učenika.
Prema njenim rečima, policija i inspekcijske ekipe „Srbijagasa“ obavljaju istražne radnje.
Nikolić Mušicki je demantovala informacije u medijima da je došlo do nekog incidenta u Kabinetu za hemiju, nakon čega su u Fiskulturnoj sali učenici počeli da osećaju zadravstvene probleme. „To je nemoguće zbog toga što su Kabinet za hemiju i sala za fizičko na potpuno suprotnim stranama škole i na različitim spratovima“, rekla je ona.
Na pitanje da li se škola greje na gas, direktoka je rekla da se greje, ali da je kotao izmešten van škole nekih petnaestak metara i da praktično kroz grejni sistem u školi teče samo vrela voda.
Odgovarajući na pitanje šta su deca imala za užinu, Nikolić Mušicki je rekla da to ne može biti relevantan faktor, jer među decom koja su osetila tegobe ima dosta njih koja ne koriste školsku užinu.
U školi je prekinuta nastava i biće nastavljena kada bude utvrđen uzrok koji je izazvao zdravstvene tegobe kod učenika, rekla je Nikolić Mušicki.

MINISTARSTVO PROSVETE: TROVANJE GASOM ZASAD ISKLJUČENO

U Osnovnoj školi „Isidora Sekulić“ u Šajkašu, danas je nakon časa fizičkog vaspitanja došlo do trovanja učenika, uglavnom iz VII-2 odeljenja, a svi su van životne opasnosti, saopštilo je Ministarstvo prosvete, navodeći da je „trovanje gasom zasad isključeno“.
Sedamnaestoro dece je imalo nesvesticu, od toga je 10 primljeno u bolnicu u Novom Sadu, navodi se u saopštenju i ističe da je u toku policijski uviđaj.
Ostali učenici preventivno će biti pregledani u domu zdravlja. „Još se ne zna šta je izazvalo simptome trovanja. Trovanje gasom je zasad isključeno, jer škola nema uveden gas“, navodi Ministarstvo prosvete u saopštenju.
U školi su i prosvetni inspektori i prosvetni savetnici iz Školske uprave Novi Sau, kao i policija i vatrogasna vozila, a u toku je sastanak sa rukovodstvom te ustanove.

HRONOLOGIJA SLIČNIH INCIDENETA IZ PRETHODNIH GODINA:
20. januara 2015 – Na beogradskom Medicinskom fakutetu se razlilo oko tri litra hlorovodonične kiseline zbog čega je došlo do evakuacije pedesetak studenata, a u incidentu nije bilo povređenih.
Nadležni iz Gradske uprave za vanredne situacije su brzo reagovali i neutralisali razlivenu tečnost koja je širila neprijatan miris tako da je situacija na fakultuetu ubrzo normalizovana.
14. avgust 2014 – U fabrici ŠIK u Kuršumliji došlo je do curenja sumporne kiseline iz jedne od komora cisterne, a dva vatrogasca i jedan radnik su zadobili lakše povrede.
Curenje sumporne kiseline su zaustavili, u zajedničkoj akciji pripadnici vatrogasno spasilačke jedinice i radnici Simpa ŠIK iz Kuršumlije.
24. novembar 2013 – U napuštenom pogonu Celuloza iz sastava nekadašnjeg Hemijskog kombinata „Viskoza“ u Loznici, izlilo se 330 kubnih metara crnog luga, otpadne materije opasne po životnu sredinu, ali je dalje curenje sprečeno intervencijom vatrogasno-spasilaĆkih jedinica.
21. novembar 2013 – Na carinskom terminalu kod kvantaške pijace u Beogradu došlo je do curenja jedinjenja amonijaka, nadležni saopštili da nema opasnosti po građane.
8. novembar 2013 – U Subotici je na EKO benzinskoj pumpi puklo crevo prilikom istakanja propan-butan gasa iz cisterne u skladište, a određena količina tog opasnog gasa je iscurela.
19. oktobar 2013 – Cisterna sa 35.000 litara benzina zapalila se na autoputu Beograd – Niš, kod mosta na Velikoj Moravi između Jagodine i Ćuprije. Niko nije povređen, a požar je ugašen.
11. septembar 2013 – U jednom od pogona HK „Viskoza“ u Loznici je prilikom rasklapanja i savijanja sistema cevovoda cureo amonijak. Hemijski akcident dogodio se u pogonu „Centrofan“ koji je u stečaju.
29. april 2013 – Troje radnika povređeno je u krugu preduzeća „Midra eko“ na Batajničkom drumu u Zemunu, pošto je iz rezervoara iscurelo oko 400 litara persirćetne kiseline.
13. mart 2013 – Iz rezervoara u krugu fabrike u sastavu „Voćarskih plantaža“ u Grockoj izlio se mazut, a brzom intervencijom nadležnih sprečeni su ekološki problemi većih razmera.
9. januar 2013 – Tri osobe su povređene u selu Prislonica, kraj Čačka kada je u automehaničarskoj radionici došlo do eksplozije tečnog naftnog gasa, a potom i požara.
26. decembar 2012 – U čačanskoj Hladnjači je cureo amonijak, a posle intervencije vatrogasno spasilačkih jedinica opasnost po stanovništvo je otklonjena. Pripadnici vatrogasno spasilačkih jedinica su brzo reagovali i ispraznili magacin a do incidenta je došlo, kako je tada saopšteno jer je pukla flaša od pola litra čiji se sadržaj rasuo.
3. jul 2012 – Curio je gas na „Lukoil“ pumpi u Čačku, zbog kojeg su i stanari okolnih zgrada nekoliko sati bili preventivno evakuisani. U incidentu nije bilo povređenih, a pretpostavlja se da je uzrok incidenta prepunjena cisterna.
27. jun 2012 – U skladištu hemijskih materija na beogradskom Tehnološko-metalurškom fakultetu koji se koristi za nastavu i laboratorijske vežbe došlo je do pojave dima a u incidentu niko nije povređen.
26. jun 2012 – Na železničkoj stanici u Ovči, curio je tečni naftni gas iz dve cisterne. U incidentu nije bilo povređenih, curenje gasa je zaustavljeno, a železnički saobraćaj na tom delu pruge je posle nekoliko sati normalizovan.
5. maj 2012 – Cisterna sa 19.000 litara tečnog naftnog gasa, prevrnula se na auto putu Beograd-Niš, kod sela Brzan u blizini Batočine, a u nezgodi nije bilo povređenih.
27. februar 2011- Kod Železničke stanice u Zrenjaninu iz šina su iskliznule tri cisterne u kojima je prevožena zapaljiva hemikalija iz pančevačke „Petrohemije“ u elemirsku fabriku. Nije bilo povređenih, niti je došlo do curenja iz cisterni.
15. februar 2011 – Na Železničkoj stanici Beograd, u blizini Palate pravde, iz voza se izlila izuzetno opasna hlorovodonična kiselina iz cisterne rumunskog voza, koja je bila namenjena privatnoj firmi u Kragujevcu.

Foto Tanjug/J. Pap
Tanjug 10.02.2015 14:48