018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

„Mašinsko inženjerstvo u 21. veku“

Komentari: isključeni

U trenutku kada se čini da je mašinstvo zamrla oblast, ovakav stav mogle bi da demantuju zanimljive nove ideje. Na drugoj konferenciji “Mašinsko inženjerstvo u 21. veku” na Mašinskom fakultetu u Nišu, predstavljeni su projekti i istraživanja stručnjaka iz zemlje i inostranstva, koji bi mogli da razviju autoindustriju, energetiku, medicinu, ali, kao i obično, nedostaje novac.

Na Mašinskom fakultetu u Nišu 24 projekta čeka na sprovođenje, ali je za to neophodan novac. Dobro bi došla i pomoć Ministarstva prosvete i nauke, a mogle bi biti zainteresovane i privatne firme.

- Mi imamo iz prethodnog ciklusa bolnički krevet, projekat za vetrogeneratore, projekat implantanata, koji će zameniti kosti čoveka - ističe Vlastimir Nikolić, dekan Mašinskog fakulteta u Nišu.

Na konferenciji ideje predstavljaju stručnjaci iz 11 zemalja. Kriza je umnogome uticala i na mašinstvo u Bugarskoj, a profesori iz Sofije izlaz vide u oblasti mehatronike – spoja mehanike, elektronike i informatike, na primer, u proizvodnji robota ili automatskih vozila.

Kriza, međutim, nije mnogo uticala na mašinsku industriju u nekim razvijenijim evropskim zemljama. Dosta toga bi moglo da se nauči, recimo, od Nemačke.

Druga međunarodna konferencija na Mašinskom fakultetu biće nastavljena  i sutra, kada će se govoriti o perspektivi industrijskog menadžmenta, mašinskih konstrukcija, saobraćajnog inženjestva.

 

 

 

Povezane vesti