018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Marić: Zbog padavina puna pripravnost u narednih 48 sati

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije su i danas, zbog najavljenih padavina, u punoj pripravnosti, posebno na područjima oko Južne Morave, a tako će biti i u narednih 48 sati, izjavio je danas Tanjugu načelnik Sektora Predrag Marić.

Upozoreni su svi lokalni štabovi za vanredne situacije, a pripadnici tog sektora MUP-a su u stalnom kontaktu sa preduzećem „Srbija vode“, Republičkim hidrometeorloškim zavodoma (RHMZ) i ostalim nadležnim organima.

„U noći između 5. i 6. aprila očekuju se, po najavama RHMZ, veća količina padavina – od 20 do 30 litara po metru kvadratnom, a sve ekipe Sektora su u stanju pune pripravnosti“, rekao je Marić.

Prema njegovim rečima u tom vremenskom periodu najkritičnije će biti područje toka Južne Morave – od Preševa, Vranja, Bosilegrada, preko Niša, i Aleksinca, Kruševca…

Marić je rekao i da se, ukoliko padavine budu veće od previđenih „ne mogu isključiti mogućnosti bujičnih poplava na ostalim manjim vodotokovima“.

„Sve ekipe Sektora su od juče na terenu, a podigli smo u potpunosti kapacitete svih naših snaga“, rekao je on dodavši da će se tokom cele noći pratiti situacija na terenu.

Marić je naglasio i da će u narednih 48 sati, odnosno tokom noći i u ponedeljak, 6. aprila sve snage Sektora biti u stanju pune pripravnosti kako bi, ukoliko bude potrebno mogli pravovemeno da reaguju.

MUP je prethodno danas saopštio da je Sektor za vanredne situacije, posle meteorološki i hidroloških upozorenja obavestio o tome

komandante okružnih, gradskih i opštinskih štabova za vanredne situacije.

Oni su obavešteni „da preduzmu sve aktivnosti u sprovođenju operativnih i preventivnih mera u sklopu jedinstvenog sistema zaštite i spasavanja, posebno na odbrani od poplava na vodotokovima drugog reda i sprečavanju pojave „urbanih poplava“, naveo je MUP.
Tanjug 05.04.2015 15:41
Foto Tanjug,D.peternek,ilustracija