018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Marić: Ne očekuje se scenario kao prošle godine

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je jutros da je situacija na rekama trenutno stabilna i da se ne očekuje scenario kao prošle godine.
Marić je najavio da se očekuje porast vode uglavnom na bujičnim vodotokovima, u slivu Kolubare, zbog čega je podignut kapacitet i pripravnost Sektora za vanredne situacije.
„Ostaje da se vidi u narednih 48 sati da li će biti bujičnih poplava“, rekao je Marić, gostujući u jutarnjem „Nacionalnom dnevniku“ TV Pink.
„Prema prognozi RHMZ, danas, sutra i prekosutra očekuje se porast vode uglavnom na bujičnim vodotokovima, u slivu Kolubare“, istakao je Marić i dodao da će Jasenica, Tamnava i Ljig biti opservirani tri dana.
Marić je najavio da će danas zajedno sa direktorom „Srbijavoda“ Goranom Puzovićem obići sva kritična mesta i da će utvrditi da li su njegovi ljudi dovoljno blizu da bi mogli da da pomognu u slučaju potrebe, a da će direktor „Srbijavoda“ videti da li su nasipi popravljeni.
„Od januara smo imali najave da će biti problema sa bujičnim vodotokovima. Uvek smo tu, upozorene su lokalne samouprave“, rekao je Marić i dodao da se nada da će biti sve u redu.
Govoreći o protivgradnim raketama, Marić je precizirao da se raspolaže sa oko 7.000, što je, kako je ocenio, daleko od neophodnog broja za jednu sezonu za zaštitu od grada.
Marić je objasnio i da „i ako imate 30.000 raketa, nikada to ne daje stoprocentnu zaštitu“ i da je „70 odsto zaštita od grada u slučajevima kada imate dovoljan broj raketa“.
Načelnik Sektora za MUP-a vanredne situacije je precizirao da je samo za vikend ispaljeno više od 200 protivgradnih raketa.
Na pitanje koliko je raketa potrebno, Marić je precizirao da bi oko 25.000 bilo sasvim dovoljno za jednu sezonu od 15. aprila do 15. oktobra, ali da su, na žalost, večiti problem finansije.
Govoreći o stanju kanala za atmosfersku vodu, Marić je ukazao da to zavisi od lokalne samouprave, da je bilo nemilih scena u Golupcu i da su u Novom Sadu bile padavine koje kanalizacija nije mogla da povuče i dodao da je uveren da se kanali čiste.

Tanjug 26 Maj 2015 08:40
Foto Tanjug/video, arhiva