018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Manji gubici ipak nisu dovoljni

Komentari: isključeni

Gubici električne energije na teritoriji Jugoistoka u prvih šest meseci smanjeni su za 2, 2%, odnosno ušteđeno je 235.000.000 dinara, rečeno je u ovom preduzeću. Ipak, kako ističu, to nije dovoljno, jer će, za razliku od dosadašnje prakse, “Jugoistok” od avgusta morati da plati svaki izgubljeni kilovat-čas, što dodatno povećava troškove.

Gubici električne energije, nastali, uglavnom, zbog krađe struje, i dalje su problem broj jedan, kažu u Jugoistoku. Gubici su 2012. iznosili 18,55% i plan je da se u naredne četiri godine taj broj smanji za oko 7%. U suprotnom, u pitanje se dovodi održavanje i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Vreme kada su gubici opraštani je iza nas, tvrde u „Jugoistoku“.

Ono što je neophodno uraditi u narednom periodu jeste zamena brojila i izmeštanje brojnih mesta, kako bi se sprečila krađa struje, što zahteva investicije. A da bi se investiralo u modernizaciju opreme neophodno je da se smanje gubici, odnosno poveća prihod, dodaju u ovom preduzeću.

Kada je reč o gradu Nišu, gubici na godišnjem nivou iznose oko 27% i cilj je da se do 2017. smanje na oko 12 odsto. Krajnji cilj je, kažu u „Jugoistoku“, da se gubici svedu na 6 procenata, što će omogućiti i normalno funkcionisanje i dodatna ulaganja u opremu i modernizaciju elektrodistributivnog sistema.

 

Povezane vesti