018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Manji broj odeljenja neminovnost?

Komentari: isključeni

I pored brojnih dopisa Ministarstvu prosvete da se u niškim gimnazijama od sledeće školske godine ne smanjuje broj odeljenja, to nije urodilo plodom.

Po aktuelnom konkursu, predviđeno da gimnazije “Stevan Sremac”, “Bora Stanković” i “9. maj” imaju po jedno odeljenje manje u odnosu na prethodne godine, dok će broj odeljenja u Gimnaziji “Svetozar Marković” ostati nepromenjen. Ipak, direktori škola se nadaju da će ova odluka u narednom periodu biti promenjena.

Ovakav stav Ministarstva udar je na čitavu akademsku zajednicu ovog dela Srbije, jer je poznato da veliki broj studenata čine upravo svršeni gimnazijalci, kaže direktor Gimnazije „9. maj“ Nebojša Lekić. On ističe da nisu jasni kriterijumi po kojima je takva odluka doneta, kao i da u objavljenom konkursu ima i brojnih drugih nepravilnosti. Lekić dodaje da, ukoliko konkurs bude sproveden u sadašnjem obliku, posledice će biti velike.

Na plan Ministarstva da smanji broj odeljenja u niškim gimnazijama reagovali su ovdašnji političari i predstavnici lokalnih samouprava, a direktore škola podržali su  rektor i dekani fakulteta Univerziteta u Nišu, koji kažu da na ovaj način nema razvoja akademske zajednice, pa samim tim nema ni ekonomskog razvoja ovog dela Srbije.

Načelnik Školske uprave Nišavskog okruga Živomir Jovanović nije želeo da komentariše odluku Ministarstva. On će, kaže, do kraja nedelje imati detaljan uvid u kompletan tekst konkursa, kao i brojne sastanke sa nadležnima iz Ministarstva, nakon čega će imati više informacija o tome da li je promena odluke moguća.

Povezane vesti