018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Manjak geronto-domaćica stvara mnogima probleme (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Osobama sa posebnim potrebama kućna poseta medicinskih i socijalnih radnika, kao i geronto-domaćica, veoma je značajna. Ipak, nedostatak kadrova ovim pacijentima stvara probleme. Iz kućne nege kažu da se trude da izađu u susret pacijentima kojima je njihova pomoć potrebna, iako imaju problema zbog manjka radnika, posebno geronto-domaćica.
Posete lekara od velikog su značaja osobama sa posebnim potrebama, jer im omogućavaju da kontrolu opšteg stanja obave kod kuće. Osim lekara neophodna je i pomoć geronto-domaćica, koje kod pacijenata dolaze skoro cele nedelje. Ipak, problem nastaje onda kada zbog godišnjih odmora ili bolovanja, njihova pomoć izostane, jer geronto-domaćica nema dovoljno.
Osobe sa posebnim potrebama susreću se i sa mnogim drugim problemima, poput prepreka na ulicama ili u ustanovama, koje njima nisu prilagođene, ali i diskriminacije.
Služba kućne nege organizovala je aktivnosti povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u koje je bila uključena i akcija kućne posete lekara, medicinske sestre i socijalnog radnika. Iz ove službe se nadaju da će kadrovski, kao i problemi sa drugim resursima, uskoro biti rešeni.

Povezane vesti