018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Maloletni Sirijac u Zavodu za vaspitanje omladine (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

U saobraćajnoj nezgodi u kojoj se automobil sa 12 imigranata prevrnuo, dvojica su povređena i nalaze se u Kliničkom centru, a devet je u zatvoru, nakon čega će biti udaljeni iz zemlje. Maloletnik je smešten u niški Zavod za vaspitanje omladine u kome se nalazi Centar za prihvat maloletnih stranaca. Njegovo zdravstveno stanje je dobro, kaže direktor Zavoda Goran Stamenković.

Maloletni Sirijac koji je uhapšen u subotu uveče na bulevaru 12. februar nalazi se u Zavodu za vaspitanje omladine Niš.

Centar za prihvat maloletnih stranaca koji su pronađeni na teritoriji Srbije bez pratnje roditelja ili staratelja, postoji već dve godine i kroz njega je prošlo ukupno 82 dece.

Maloletnici ovde imaju smeštaj, hranu i osnovne uslove za održavanje higijene. Mogu da, uz nadzor staratelja, koje im dodeljuje Zavod, kontaktiraju porodicu i prijatelje, kažu u ovoj ustanovi i dodaju da deca imaju brošure na maternjem jeziku iz kojih mogu da nauče o svojim pravima prilikom boravka u Srbiji. Ovo je samo usputna stanica, a deca se, ukoliko traže azil, šalju u azilantske centre u banju Koviljaču ili Bogovađu. U suprotnom se,, kada za to postoje uslovi, vraćaju u zemlju iz koje su došli. Maloletnici u Zavod dolaze sa traumama i sa njima radi ceo tim stručnjaka, kažu u ovoj ustanovi.

Dvojica od 12 pronađenih Sirijaca nalaze se u Kliničkom centru, a devetoro njih je zbog nelegalnog prelaska državne granice u zatvoru, gde će provesti 17 dana. Nakon toga biće udaljeni sa teritorije Republike Srbije. Pedesetrogodišnji D. K. iz Leskovca je zbog osnova sumnje da je krijumčario ljude zadržan do 48 sati, nakon čega će krivičnom prijavom biti priveden nadležnom tužilaštvu u Nišu, navodi se u saopštenju policije.

Povezane vesti