018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Malo posla i kašnjenje plata najveći problemi preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom (VIDEO)

Komentari: isključeni

Preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom, i pored povlačenja zakona o privatizacij koji bi bio katastrofalan za ova preduzeća, i dalje su u veoma lošoj situaciji. Nedostatak posla i kašnjenje plata ključni su problemi koje zajednički nastoje da reše predstavnici sindikata i lokalne samouprave.

Preduzeća u kojima rade osobe sa invaliditetom nisu konkurentna na tržištu i potreban im je podsticaj države ili lokalne samouprave, kako bi se prevazišao nedostatak posla. To je zajednički problem svih takvih preduzeća u Srbiji, pa i tri niška koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom, „Elmont“, „Vuk Karadžić“ i „Metalac“, koja su od 2010. godine u izuzetno teškoj situaciji. Povlačenje zakona o privatizaciji, koji nije vodio računa o specifičnostima ovih preduzeća, samo je korak ka rešavanju problema. U Samostalnom sindikatu Srbije, ocenjuju da bi od pomoći bile i izmene zakona o nabavkama, koje bi bile u interesu preduzeća sa invalidima, ali i niz podsticaja koje bi omogućila država uz pomoć lokalne samouprave.

Sastanku predstavnika sindikata i direktora tri niška preduzeća koja zapošljavaju invalide, prisustvovao je i gradski većnik resorno zadužen za socijalna pitanja, Branislav Ranđelović.

Ova preduzeća osnovala je država, pa se očekuje da pokaže i veću brigu i da određenim uredbama omogući njihovo bolje poslovanje. O tome će se i u narednom periodu razgovarati sa predstavicima ministarstva rada, ekonomije i privrede, poručuju u sindikatu.

 

 

 

 

Povezane vesti