018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

„Mali princ“ za fond „Pomozimo našoj deci“ (VIDEO)

Komentari: isključeni

Učenici osnovne škole “Kralj Petar Prvi” i škole “Marslin Bertlo” iz Francuske izveli su u Narodnom pozorištu predstavu “Mali princ” a sav prihod od prodatih ulaznica biće uplaćen u humanitarni fond “Pomozimo našoj deci” gradske opštine Palilula. Cilj saradnje srpskih i francuskih vršnjaka je ispunjen, ali će I u budućnosti biti nastavljena kažu u opštini Paliluli.

U pozorištu zajedno Niški i Francuski đaci. Na svom maternjem jeziku glumili u predstavi “Mali princ” pripremljenoj povodom 70 godina postojanja ovog književnog dela. Kako ovo najčitanije delo 20. veka promoviše stvaranje veza među ljudima, cilj Niških i Francuskih učenika je ispunjen.
Učenici Oš “Kralj Petar Prvi” su prošle godine bili gosti francuske škole “Marslin Bertlo”, kada su adaptirali “Malog princa”.

Tokom posete Beglu, devetanaestoro učenika iz Niša i njihovi vršnjaci iz francuske škole osnovali su zajedničku pozorišnu trupu i izveli predstavu „Mali princ“.
Prve zajedničke probe održane su prošlog meseca prilikom posete učenika te niške škole koledžu u Beglu kraj Bordoa.
Učenici iz Niša kažu da su u Francuskoj stekli nove prijatelje, da su sve porodice bile gostoljubive i da su se lepo proveli.
Mala pozorišna trupa osnovana je upravo u godini kada se obeležava sedam decenija od kako je napisan „Mali princ“, jedna od najčitanijih knjiga prošlog veka koja promoviše stvaranje veza među ljudima.
„Mi smo na ovaj način napravili francusko-srpsku pozorišnu trupu tako što će njihovi učenici glumiti na francuskom, naši na srpskom jeziku“, objasnila je Aleksandra Arsić, nastavnica francuskog jezika u OŠ „Kralj Petar Prvi“. „Stvorili smo, u stvari, jezik prijateljstva i ideja je da jezik ne treba da bude barijera da bi se mladi razumeli.“
Domaćini u Francuskoj ispunili su dane gostima iz Niša, koji su uz probe predstave, obišli znamenitosti Begla i Bordoa. U uzvratnu posetu, dolaze u martu.
„Saradnja se nastavlja mejlovima i pismima, a kada budu došli biće završnica te predstave i njeno izvodjenje“, kaže Robert Džunić, direktor OŠ „Kralj Petar Prvi“. „Moram da zahvalim francuskoj ambasadi i opštini Palilula koji su pomogli da naši učenici odu na to putovanje.“
„Mali princ“ na francuskom i srpskom jeziku biće izveden u Narodnom pozorištu, tokom Frankofonih dana u Nišu, kada će đaci iz Begla biti gosti tog grada. Do tada, ovi mladi glumci održavaće kontakte sa novim prijateljima i redovno vežbati za nastup.
a prihod od ulaznica otići će humanitarnom fondu “Pomozimo našoj deci”, kažu u opštini Palilula.
Učenici OŠ “Kralj Petar Prvi” su prošle godine bili gosti francuske škole “Marslin Bertlo”, kada su adaptirali “Malog princa”.
Međunarodna saradnja omladine Niša i francuske oblasti }Žrond, kao I u oblasti kulture i zaštite životne sredine počela je oktobra 2012. uz podršku Francuske ambasade u Srbiji, dodaju u Paliluli.
Na prvoj probi džez orkestra, zajedno Niški i Francuski učenici. Ovi Petnaestogodišnjaci došli su iz francuske regije Monsegura. Kako kažu, uzvraćaju posetu Nišu jer su naši đaci u svirali u Francuskoj bili prošle godine.
Profesori i jedne i druge škole su kako kažu i više nego zadovoljni saradnjom između učenika iz Francuske i Srbije.
Ovo francusko-srpsko prijateljstvo biće krunisano džez koncertom, koji će svi ljubitelji muzike imati prilike da čuju i vide u sali Simfonijskog orkestra u četvrtak od 20h.

http://youtu.be/ONUgw8WvmBU