018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Mali napredak u razvoju privrede juga

Komentari: isključeni

U razvoju privrede juga Srbije postignut je mali napredak, ali je ostalo još mnogo posla, istakla je ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović na sastanku sa predstavnicima USAID-a, predstavnicima opština i privrednicima ovog dela Srbije. Ipak, ona kaže da je ostalo još mnogo prostora za poboljšanje i najavila niz mera u narednom periodu, čiji je cilj bolje poslovno okruženje.

Finansijska konsolidacija na makroekonomskom planu, kao i ukidanje 138 parafiskalnih nameta, samo su neke od mera koje je Vlada preduzela za poboljšanje poslovnog ambijenta, a samim tim i jačanje privrede, rekla je ministarka Kalanović. Ona je dodala i da svetska banka traži od države smanjenje transfera prema lokalnim samoupravama, koja u ovom trenutku iznose četrdeset miliona evra, jer kako kaže, postoje pokazatelji da se deo tih sredstava troši nenamenski, pa je potrebna stroža kontrola. Ministarka je najavila i reforme u javno-komunalnim preduzećima zbog neefikasnosti.

Direktor USAID projekta za bolje uslove poslovanja Džo Lauter istakao je  da je za početak potrebno izvršiti reforme u brojnim oblastima, pre svega u administraciji, kako bi ovaj kraj bio mnogo privlačniji za investitore.

O merama za olakšanje poslovanja u 2013. godini razgovaralo se i na sastanku kluba investitora Regionalne privredne komore Niša, kome su, pored ministarke Kalanovicć i predstavnika USAID-a, prisustvovali i predstavnici opština Crveni krst, Pantelej, Palilula, Niška Banja, Prokuplje i Pirot, ali i najuspešniji privrednici ovog dela Srbije koji su istakli najveće probleme na koje nailaze prilikom poslovanja, za čije rešavanje očekuju podršku i lokalne samouprave i republičkih vlasti.

Povezane vesti