018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Malča – domaćin etno-kulturološkog skupa (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

U Malči kraj Niša, poznatoj po vinogradima i dobrom vinu, održan je Međunarodni naučni skup etnologa, istoričara, muzikologa i filozofa koji su predstavili radove sa temama iz materijalne i duhovne kulture istočne Srbije i susednih oblasti. Na skupu je učestvovalo 50 stručnjaka iz Srbije i Bugarske.

Osnivač i glavni organizator ovog skupa, Sreten Petrović, istakao je da je etno-kulturološka radionica „Svrljig“ za poslednje dve decenije postojanja uspela da sačuva najstarije slovensko nasleđe ovog regiona.

Ovaj objekat koji se nalazi na nekoliko kilometara od Niša, na tlu nekadašnjeg vinskog podruma Malča, danas izgleda potpuno drugačije. Očuvanje starog, tradicionalnog i novog načina proizvodnje vina prate posebni objekti, podrumi, koji potiču iz rimskog perioda, srednjeg veka i novog doba.

Etno-kulturološka radionica „Svljig“ postigla je izuzetne rezultate na planu očuvanja duhovne i materijalne kulture stanovništva jugoistočne Srbije i susednih zemalja. Poslednja radionica održana je 2005. godine u Sokobanji, a rad ovog tradicionalnog simpozijuma etnologa i kulturologa pratila je redakcija Etno-kulturološkog zbornika koji je sistematizovao radove svih učesnika.

U Vinskom selu planiraju da narednog meseca otvore pozornicu pod otvorenim nebom, takozvani „rimski amfiteatar“, namenjen održavanju koncerata i drugih kulturnih dešavanja.

Povezane vesti