018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Lokalni mediji ključni za demokratske promene u društvu (VIDEO)

Lokalni mediji imaju ključnu ulogu u demokratskim promenama u društvu. Njihova snaga prepoznata je 90-ih godina, kada su bili važniji od nacionalnih. Danas, takođe, imaju važnu funkciju u kreiranju javnog menjenja, iako se, prema poslednjim podacima istraživanja Media centra i misije OEBS-a u Srbiji, na svim niškim medijima najviše plasiraju informacije o aktivnostima loklane vlasti. Rezultati istraživanja prezentovani su na stručnoj konferneciji o lokalnim medijima a koja je oprganizovana povodom četiri godine postojanja i rada regionalnog informativnog portala Južne vesti.

Bez slobodnih, nezavisnih i kritičkih medija nezamislivo je razvijati demokratsko društvo. Novinari bi trebalo da istražuju i otvreno da ukazuju na nepravilnosti, ocenili su učesnici stručne konferencije posvećene razvoju loklanih medija u Nišu.

Prema poslednjim istraživanjima Media centra i OEBS-a u Srbiji, lokalni mediji  imaju važnu ulogu u izgradnji građanskog društva. Svi  mediji u Nišu najviše izveštavaju o aktivnostima lokalne vlasti kao i o svakodnevnim, ali ne i suštinskim, problemima građana, dok se najmenje prostora daje opoziciji i raznim udruženjima građana.

Istraživanje je sprovedno od 5. do 11. avgusta, a učestvovala su četiri niške medijske kuće.

Povezane vesti