018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Lokalni izbori u Francuskoj

Od:
Komentari: isključeni

PARIZ – U Francuskoj je jutros u 8.00 sati po lokalnom vremenu otvoreno oko 2.000 birališta širom zemlje, gde 43 miliona Francuza sa pravom glasa odlučuje o predstavnicima na lokalnim izborima za departmane.
Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je favorit Partija nacionalnog fronta Marin Le Pen u odnosu na vladajuće socijaliste ili konzervativce, a rezultati sa lokalnih izbora bi mogli da budu ključni kamen temeljec za popularne krajnje desničare uoči predsedničkih izbora 2017. godine.
Partija nacionalnog fronta je izgleda spremna da kapitalizuje „bes“ birača zbog „nedostajućeg sjaja“ francuske ekonomije i „eksplozivnih“ političkih pitanja imigracije i integracije islama u francusko društvu, ocenjuje francuska agencija AFP.
Ankete su pokazale da ovi krajnji desničari imaju oko 30 odsto od ukupnog broja glasova i blizu su nivoa podrške konzervativne Unije narodnog pokreta bivšeg predsednika Nikole Sarkoza.
Ipak, od Sarkozijeve partije očekuje se da će ostvariti najveći dobitak na lokalnim izborima, uz pomoć glasova socijalista u drugom krugu izbora, zakazanih za 29. mart da bi krajnje dasničare oterali što dalje od vlasti.
Tanjug 22.03.2015 09:11
AP Photo/Laurent Cipriani