018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Lokalni izbori na Kosovu i Metohiji

Komentari: isključeni

Na Kosovu i Metohiji jutros su počeli lokalni izbori i, na kojima građani biraju odbornike i gradonačelnike u 38 opština, a biračka mesta biće otvorena do 19 časova.

Prema izjavama zvaničnika ali i izveštača sa lica mesta, izbori za sada protiču bez većih problema i incidenata.

Biračka mesta otvorena su u sedam časova, a kašnjenja je bilo u Kosovskoj Mitrovici na biračkim mestima uu Osnovnoj školi „Sveti Sava“ gde usled toga jutros nije mogao da glasa ni kandidat „Srpske“ za grdaonačelnika Krstimir Pantić.

Prema njegovim rečima, takve stvari mogu na vrlo ozbiljan način da ugroze čitav izborni tok.

„Mi ćemo odmah uputiti protest OEBS i insistirati da se sve nepravilnosti što pre otklone kako bi izbori protekli normalno. U suprotnom, oni zaista neće biti ni fer ni demokratski, niti će izabrani predstavnici biti legalni i legitimni“, rekao je Pantić.

I predsednica CIK-a Valjdete Daka je na prvoj konferenciji za novinare od otvaranja biračkih mesta za lokalne izbore na KiM kratko saopštila da su u svim sredinama na vreme otvorena biračka mesta izuzev na jednom biračkom mestu u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Nedugo zatim oglasila se i Misija OEBS na KiM čiji je portparol NIkola Gaon izjavio da su nakon manjih tehničkih problema u međuvremenu otvorena sva biračka mesta na Kosovu i Metohiji.

Gaon je Tanjugu potvrdio da jedno biračko mesto nije otvoreno na vreme zbog nedolaska članova biračkog odbora i dodao da je u međuvremenu poslata zamena i to biračko mesto otvoreno istpovremeno, ukazavši da je bitno da pravo na glasanje nije biračima bilo uskraćeno.

U Gracanici je svih 24 biračkih otvoreno na vreme i bez bilo kakvih problema, rekao je Tanjugu predstavnik „Srpske“ CIK Nenad Rikalo, a među prvima na biralište, u školi „Kralj Milutin“ izašao je kandidat te liste za gradonačelnika Gračanice Branimir Stojanović koji je rekao da pre svega očekuje da izbori proteknu u miru i da „Srpska“ ostvari apsolutnu pobedu.

Kandidat za gradonačelnika Zvečana ispred „Srpske“ Vučina Janković glasao je jutros oko 9:30 časova u OŠ. „Vuk Karadzić“ uz ocenu da su današnji lokalni izbori istorijski i značajni za opstanak srpske zajednice u pokrajini.

U Kosovskoj Mitrovici na glasanje je izašala i kandidatkinja za gradonačelnicu Adrijana Hodžić koja je ocenila da su ovi izbori istorijski i da je najvažnije da proteknu mirno, a glasao je i kandidat za gradonačelnika Kosovske Mtirovice liste Građanska inicijativa SDP Oliver Ivanović koji je ocenio da je bojkot izbora propao „onoga trenutka kada su ubačeni prvi listići“.

U tom gradu pojačan je broj pripadnika kosovske policije i Euleksa a u blizini biračkih mesta se nalaze i grupe ljudi pristalica onih koji pozivaju na bojkot koji se pogrdnim rečima obraćaju građanima koji su izašli na glasanje.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga glasala je i pozvala sve građane da izađu masovno na glasanje i biraju svoje predstavnike.

Na izborima učestvuje 103 izborne liste sa ukupno 7.932 kandidata za odbornike, a CIK je saopštio da pravo glasa ima 1.779.357 građana koji će birati odbornike i gradonačelnike u 38 opština.

Od ukupno 103 potvrđene izborne liste, 38 je albanskih, 33 su srpske, a ostalo su liste nezavisnih kandidata, zatim Bošnjaka, Turaka, Roma, Crnogoraca, Hrvata, Goranaca i Aškalija.

Izbore prate oko 30.000 lokalnih i posmatrača iz međunarodne zajednice, a o tome da grasanje protekne u najboljem redu brinu i međunarodne misije Euleksa i Kfora.

O normalnom funkcionisanju izbora stara se 5.500 kosovskih policajaca, a zvaničnici policije su izjavili da su, na osnovu ranije usvojenog operacionog plana, preduzete sve mere da ne bude bilo kakvog narušavanja bezbednosne situacije u izbornom danu.

Glasači dobijajui dva glasačka listića – jedan s kandidatima za gradonačelnike i drugi za odbornike.

Očekuje se da rezultati izbora budu proglaseni preliminarno 4. novembra, a zvanični najkasnije 6. novembra.

U drugom izbornom krugu, 1. decembra, u opštinama u kojima nijedan kandidat ne osvoji natpolovičnu većinu, glasaće se samo za dva prvoplasirana koji su u prvom krugu dobili najviše glasova i time nastavili izbornu trku za gradonačelnika.

(Tanjug)

Povezane vesti